Напишете дума/думи за търсене

Предимствата и недостатъците на граховия протеин

Когато говорим за протеин като хранителна добавка, разбира се, суроватъчен протеин е може би най-често срещания избор.

След него се нареждат форми като казеин, протеин от колаген, а за тези, които избягват животинските продукти – соев, конопен и дори оризов протеин – въпреки, че те далеч не са перфектни.

Къде обаче остава граховият протеин? Защо мисля, че трябва да му обърнем внимание и какви са неговите предимства и недостатъци спрямо останалите форми на пазара? Отговорите на тези въпроси ще намериш в статията.

Грахов протеин – какво представлява

Граховият протеин се получава от изсушаването и стриването на граховите зърна на фино брашно. След това брашното се смесва с вода, като така се отделят нишестето и повечето фибри от сместа, оставяйки само протеинът и малко витамини и минерали.

След това получената паста се суши и се смила на много фина пудра, която именно представлява граховия протеин.

Грахов протеин – състав

В 100 грама грахов протеин се съдържат приблизително:

100 kcal; 23 г протеин; 7 г въглехидрати; 0.3 г мазнини; 6 г фибри

Освен това вътре се намират и някои витамини – D, E, A и K

Общо взето, според мен граховия протеин е може би най-добрия вариант за растителен протеин, на който можеш да се спреш, ако избягваш животинските продукти.

Грахов протеин – недостатъци

Може би се питаш, защо след като е толкова добър растителен протеин, остава извън радара на много хора, търсещи подобен вариант за суплиментация (добавяне в храната на вещества, които се намират в нея в недостатъчни количества или изобщо липсват или са разрушени при обработката й, но са нужни на организма за нормалното протичане на жизнените процеси?

Според мен това се дължи главно на вкуса му, който сам по себе си не е особено приятен, а също така и на аминокиселнния му профил, тъй като, подобно на другите растителни протеини, той не съдържа пълния набор от незаменими аминокиселини, което го прави „непълен“. Или поне така се твърди...

Всъщност, това дори не е напълно вярно. Граховият протеин съдържа всички незаменими аминокиселини, но една от тях (метионин) просто не се съдържа в достатъчно количество в състава му.

Друга причина много хора да избягват граховия протеин е, че грахът по начало е тежка храна и в много случаи ни докарва подут корем, газове и други неразположения. Само че много от съставите на граха, виновни за тези състояния, изобщо не присъстват в преработения грахов протеин.

Така че ако бъде подходящо овкусен и се приема в хранителен режим, който набавя всички есенциални аминокиселини чрез комбинация от различни храни, вместо да разчита само на една, граховият всъщност става доста добър претендент за качествен протеин.

Грахов протеин – предимства

На първо място – от предимствата на граховия протеин най-вече се вълнуват хора, които не приемат животински продукти или имат някаква непоносимост към част от съставките в животинския протеин, предлаган на пазара. Затова, когато говоря за предимства на граховия протеин тук, всъщност визирам предимствата му спрямо другите растителни варианти.

Та тези хора се обръщат към растителните протеини, като вариант за набавяне на достатъчно белтъчини във веган/вегетариански хранителен режим. А граховият протеин, в сравнение с другите растителни варианти, съдържа есенциалните аминокиселини в най-голям процент от тяхната препоръчителна дневна доза. Няма да изпадам в подробни разбивки, но на места дори е много близо до съдържанието на аминокиселини в животинския протеин (изключвайки метионина).

Друго предимство на граховия протеин е, че като протеинова пудра той е и с доста високо съдържание на основното вещество. Граховият изолат съдържа около 85% протеин в състава на дозата си. Това е съотношение, с което трудно могат да се сравняват дори много от добавките с животински такъв. За сравнение – животинският протеин изолат обикновено съдържа около 90% протеин в доза. Както виждаш, разликата не е голяма.

Освен всичко това, граховият протеин е и доста засищащ, което го прави чудесен вариант за междинно или заместващо хранене, особено в режим за изчистване или отслабване, където засищането с по-малко калории е водещ фактор.

В заключение…

По мое мнение, граховият протеин незаслужено бива подминаван от други форми на растителен протеин. Макар да не може да се сравни изцяло с животинския еквивалент на набавяне, сред растителните протеини, граховият наистина е може би един от най-добрите:

С богато съдържание на белтъчини, лесно усвоим, с добро съдържание на аминокиселини и на сравнително достъпна цена (въпреки че последното зависи от производителя).

Така че ако по някаква причина животинските източници на протеин не са за теб и търсиш качествен растителен еквивалент – определено няма да сбъркаш, ако се спреш на граховия.

Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори у нас.

Автор е и на книгите "Мотивирай себе си" и "Трансформирай себе си", в които разкрива своята лична история и споделя методите и стратегиите си за влизане във форма чрез по-добро хранене и спорт. Той стои и зад фитнес блога Fitbg.net и Facebook страницата Fit with Strahil,

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X