Напишете дума/думи за търсене

3 безотказни начина за бързо влизане във форма

Ако искаш да сложиш край на нездравословния, заседнал начин на живот и да започнеш да променяш навиците и тялото си към по-добро – тази статия е за теб.

Истината не е в поредната бърза диета или в безкрайното лутане в тренировъчната зала, без ясна цел. За да постигнеш добри и трайни резултати, ще трябва да заложиш на малко по-бавен, но ефективен и доказал се във времето подход.

Ето няколко съвета от къде да започнеш с промяната:

1. Имай активно ежедневие

Модерния човек често се застоява на едно място, а това не е здравословно.

Осигури си около 60-90 мин. физическа активност на ден. Ако имаш време – най-добре го прекарай в залата, това ще е най-ефективния вариант. Но дори и да си зает и да не разполагаш с тази свобода – има начини да избегнеш застояването и да останеш активен. 10-15 минутни упражнения сутрин след ставане, повече ходене пеша и по-малко време зад волана, вечерни разходки, качване на стълбите, вместо возене в асансьора… Имаш варианти, възползвай се от тях и постепенно тялото ти ще откликне на физическото натоварване и ще започне да се променя.

А ако желаеш, може да пробваш с лека домашна тренировка 2-3 пъти седмично. За начало ще е достатъчно.

2. Спазвай добър хранителен режим

В днешно време все работим, все сме заети и все тичаме на някъде. Това от своя страна се отразява на навиците ни, включително на храненето. Все по-често посягаме към нездравословната, готово-приготвена бърза храна и забравяме, че за да бъде здраво, на тялото му трябва качествено „гориво“…

За да подобриш своя хранителен режим, дори не е задължително веднага да се затвориш в кухнята и да станеш роб на тиганите. За начало – просто изхвърли вредната храна от менюто си, намали сладкишите и безалкохолното и наблегни на зеленчуците, плодовете, месото и млечните продукти. Те са достъпни навсякъде. Месото и млечните продукти ще те заредят с енергия и ще те заситят, а плодовете и зеленчуците ще ти осигурят нужната доза витамини за деня.

А разнообразието от качествена храна ще осигури прием на достатъчно въглехидрати, белтъчини и полезни мазнини, които да подхранят тялото ти.

Правилната комбинация от макронутриенти за деня е толкова важна за здравето и визията, колкото е важно и качеството на храната, която приемаш. А това бива пренебрегнато в много известни, но некачествени диети, като 90 дневната диета например.

Заложи не просто на диета, а на добър и пълноценен хранителен режим.

3. Следи калориите си и колко вода пиеш

Независимо дали работиш за отслабване, или за покачване на мускулна маса, освен на качеството, ще трябва да обърнеш внимание и на количеството на храна и да си осигуриш, съответно, калориен дефицит или излишък.

Лесно можеш да го направиш с помощта на онлайн калориен калкулатор, който ще ти помогне с тази задача.

В началото ще ти е трудно, но постепенно ще влезеш в ритъм. Това е плавен процес и с времето ще ставаш все по-добър в него.

Освен това е много важно да се хидратираш добре, като пиеш достатъчно вода за деня. Така тялото ще може да преработи приетата храна по добре, а също така и да се пречисти от ненужните вещества.

В обобщение…

Това са минималните основи, на които трябва да стъпиш, за да започнеш своя път към промяната и да го извървиш успешно. С времето и натрупвайки опит и полезни навици, нещата ще стават все по-лесни за спазване и разбиране.

За момента, важното е да започнеш и да не се отказваш. Трябва да си уверен в себе си и дори когато ти е трудно, да продължаваш напред. Уверявам те, трудните моменти са малко, а крайния резултат ще си заслужава!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X