Напишете дума/думи за търсене

5 вида храни, които е добре да избягваме

1. Храни, които не обичате

Сигурен съм, че поне веднъж сте консумирали дадена храна, която ненавиждате, но някои ви е казал, че е полезна и ще ви помогне да постигнете целта, която гоните.

Например, някои хора не обичат риба, други зеле, трети спанак и т.н., но ги консумират на сила, защото вярват, че това ще доведе до по-бързо отслабване или съотвено – качване на мускулна маса.

Но не е необходимо да се тормозите. Винаги има варианти да си набавяте хранителните вещества и от други храни, които наистина харесвате. За да бъде ползовторен и ефективен един хранителен режим, той трябва да е не само здравословен, но и приятен за спазване. За да не се откажете от него още на първия месец, без никакъв значителен резултат - може да ви звучи изтъркано, но е истина! :) Не е идеята да спазвате само 10,20,30 или 90 дни, както е 90-дневната диета, защото така няма да изградите правилни хранителни навици.

2. Храни, които дразнят стомаха ви

Случвало ли ви се е да хапнете нещо и след това да почувствате стомашен дискомфорт? Всъщност на кой ли не се е случвало...

Симптоми като подут корем, усещане на тежест и цялостен дискомфорт могат да бъдат причинени от храни, съдържащи глутен (при глутенова непоносимост), млечни храни (при лактозна нетолерантност), плодове (при фруктозна малабсорбция) и др.

Причините за раздразнението могат да се дължат и на алергия към някое хранително вещество в даден зеленчук, плод, месо или морски дар.

Непоносимостта към определена храна е строго индивидуална за всеки организъм. Затова най-добрият начин да избегнете неприятното усещане е, като откриете, кои храни "дразнят" вашия стомах и избягвате тяхната консумация.

3. Храни, които ви карат да се самообвинявате

Наближават празници. А вероятно по празниците или през почивните дни често ви се случва да прекалите с бързите въглехидрати и други вкусотийки. Повече сладки, безалкохолни напитки, по-големи порции, повече тестени изделия…

И именно, защото знаете, че прекомерният прием ще навреди на целите ви, във вас се заражда чувство за вина и се опитвате след това да компенсирате преяждането с много строга диета и повече физически упражнения.

И така до следващите почивни дни – когато отново прекалите с храната. А после цикълът се повтаря...

Няма нищо лошо в това да похапнете нещо, което ви изкушава, стига да го консумирате в ограничени количества. А и дори да прекалите, не ви съветвам след това веднага да залитате в другата крайност и да се подлагате на невъзможни диети и физически тренировки. Причината е, че рязката промяна на хранителния режим по-скоро ще стресира организма и ще предизвика негативен ефект за цялостния ви тонус.

4. Храни, които не можете да спрете да ядете

Тази точка донякъде е обвързана с предишната. Има някои храни, които просто не можем да спрем да ядем. Дори да не изпитваме глад, продължаваме да ядем още и още – защото са вкусни или защото не се задействат сигналите за регулиране на апетита в мозъка! Примерите са много: чипс, мюсли, бисквити, пържени картофи, шоколад и др.

Но любопитното е, че има и някои иначе здравословни храни, които попадат в тази категория. Един такъв пример са ядките. Всички знаем, че са полезни. Но са и много калорични и трябва да се консумират в ограничени количества – около шепа на ден. Но ако трябва да сме честни, никой не спира на първата шепа, а едва на втората, третата и т.н.

Ако във вашето меню има храни, на които просто не можете да се наситите, то най-добре се опитайте да ги изключите изцяло от хранителния си режим – за ваше добро е!

5. Храни, които всъщност не са храни...

Ако винаги съм препоръчвал консумирането на зеленчуци, чисто месо, морски дарове, полезни мазнини и умерени количества плодове, то съществуват и храни, които въпреки че се продват в магазинната мрежа, трудно могат да бъдат категоризирани като истинска храна.

Например, високо-фруктозният царевичен сироп, модифицираното царевично нишесте, трансмазнините, изкуствените аромати и оцветители определено не са нещо, което по естествен път е възникнало в природата.

И въпреки, че големите компании от хранително-вкусовата промишленост използват тези и още много други съставки за създаването на така наречените си „храни”, то те не са полезни за вашия организъм.

Компаниите ги използват, за да спестят пари, като в същото време създават вкус, наподобяващ истинската храна.

Разбира се, можете да избегнете подобни съставки като се ориентирате към консумацията на истински, пресни храни като плодове, зеленчуци и пресни меса и избегнете максимално техните пакетирани и преработени алтернативи.

В заключение

Може би тази статия не беше точно това, което очаквахте – не открихте точно определен списък с храни, които да избягвате. Всъщност, това и целях да ви покажа със самата статия – една по-различна точка. Да, една храна може да се отразява добре на вас и вашия организъм, но да не се отразява добре на ваш близък. Или обратното – някои ваш приятел ви се хвали как някоя нова суперхрана му е помогнала да отслабне или да подобри здравето си и решавате да я пробвате и вие, но усещате, че това просто не е "вашата" храна... И двата сценария са напълно възможни. Това е така, защото всичко е индивидуално и всеки е различен!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X