Напишете дума/думи за търсене

Изпуснатата Америка - най-големият провал на Тръмп

Когато бъде написана окончателната история на пандемията от коронавируса, датата 20 януари 2020 г. със сигурност ще бъде на видно място. Именно в този ден 35-годишен мъж в щата Вашингтон, наскоро завърнал от Ухан в Китай, където живее семейството му, стана първият човек в САЩ, диагностициран с вируса.

В същия ден на 5 000 мили, в Южна Корея, бе съобщено за първия потвърден случай на Covid-19. Съвпадението е поразително, но дотук приликите свършват.

За двата месеца от този съдбовен ден реакциите спрямо коронавируса, показани от САЩ и Южна Корея, бяха полярни противоположности.

Едната държава действаше бързо и агресивно, за да открие и изолира вируса, и по този начин до голяма степен овладява кризата. Другата държава - пипкава и мотаеща се, изпаднала в хаос и объркване, беше разсеяна от личните прищявки на своя лидер и сега е изправена пред здравословна криза с плашещи размери.

В рамките на седмица от първия си потвърден случай, Агенцията за борба с болестта в Южна Корея призова 20 частни медицински компании на среща на върха и им каза да разработят тест за вируса със светкавична скорост. Седмица след това първият диагностичен тест беше одобрен и влезе в битката, идентифицирайки заразени индивиди, които след това бяха поставени под карантина, за да спрат разпространението на болестта.
357 896 теста по-късно страната е напът да спечели коронавирусната война. В петък (27 март) са регистрирани само 91 нови случая в страна с над 50 милиона жители.

Реакцията на САЩ обаче разказва различна история. Два дни след първата диагноза в щата Вашингтон Доналд Тръмп излезе в ефира на CNBC и се изфука: „Държим коронавируса под контрол. Имаме един заразен, идващ от Китай. Всичко ще бъде наред."

Фиаско с невероятни размери
Седмица след това Wall Street Journal публикува статия с мнението на двама бивши висши служители, свързани със здравната политика в администрацията на Тръмп, със заглавието „Действайте сега, за да предотвратите американската епидемия”. Лусиана Борио и Скот Готлиб дадоха ясни предписания какво трябва да се направи незабавно, за да се предотврати мащабна здравна катастрофа.

Най-важната им препоръка беше: работете с частната индустрия, за да разработите „лесен за използване, бърз диагностичен тест“. С други думи, точно това, което направи Южна Корея.

Едва на 29 февруари, повече от месец след статията в Wall Street Journal и почти шест седмици след потвърждаването на първия случай на коронавирус в страната, администрацията на Тръмп приложи този съвет на практика. Най-накрая на лабораториите и болниците ще бъде разрешено да провеждат свои собствени тестове за Covid-19, за да ускорят процеса.

Тези изпуснати от четири до шест седмици вероятно ще влязат в окончателната статистика като назидателна история за потенциално пагубните последици от проваленото политическо ръководство. Днес в САЩ са потвърдени 125 356 случая, което изтласква нацията на челно място в световната таблица на коронавирусната лига, изпреварвайки дори Италия.
Повече от една четвърт от тези случаи са в Ню Йорк - сега глобален център на пандемията от коронавирус, като Ню Орлиънс също започва да става тревожен с размерите си на заболяемост. В национален мащаб са загинали 1 301 души.

Най-притеснителното е, че кривата на случаите продължава да нараства бързо, без да се наблюдават следи от платото, което пощади Южна Корея.
„Реакцията на САЩ ще се изучава от поколенията като пример за катастрофални, неуспешни усилия“, заяви Рон Клайн, който ръководи борбата срещу ебола през 2014 г., пред университетски панел в Джорджтаун. „Това, което се случи във Вашингтон, беше фиаско с невероятни размери.“

Джеръми Кониндик, който ръководи кампаниите на правителството на САЩ спрямо международните бедствия в USAid от 2013 до 2017 г., рамкира последните шест седмици в поразително сходни условия.„Свидетели сме на един от най-големите провали на управление и лидерство в модерната история на Съединените американски щати.“

Благодарение на анализа на Кониндик Белият дом разполагаше с цялата информация, необходима му до края на януари, за да действа решително. Вместо това Тръмп многократно понижаваше сериозността на заплахата, обвинявайки Китай за това, което той наричаше „китайски вирус“, и настояваше погрешно, че частичните забрани за пътуване до Китай и Европа са всичко, което би било необходимо, за да овладеят разрастването на кризата.

„CDC беше хванат със свалени гащи“
Забраната за пътуване на Тръмп не направи нищо, освен да купи малко време за Щатите. Което прави липсата на решителни действия още по-любопитна.
„Не използвахме това време оптимално, особено за тестване“, казва Уилям Шафнер, специалист по инфекциозни заболявания в медицинския център на университета Вандербилт.

Въпреки че решението да се разреши на частни и държавни лаборатории да извършват тестване, САЩ остават значително зад Южна Корея, която произведе достатъчно тестови комплекти, за да може да си позволи петкратно тестуване на глава от населението.

При липса на достатъчно тестови комплекти Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) първоначално държеше здраво юздите на тестовете, създавайки затруднение. „Вярвам, че CDC беше хванат със свалени гащи“, това заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо на 7 март. 

Разработеният тест от CDC беше първият индикатор, че администрацията на Тръмп се разпада, докато тази здравна пандемия се развива. Зад кулиситесе виждат дълбоки недостатъци в начина, по който федералните агенции са започнали да действат при Тръмп.

През 2018 г. пандемичният отдел към Съвета за национална сигурност, който имаше задачата да се подготви за извънредни ситуации за здравето като сегашната, беше разпуснат.

Разпускането на звеното изостри тенденцията, която вече беше започнала след първите две години на Тръмп - премахване на квалифицирани и опитни служители, които знаят какво правят. „Имаше ерозия на експертните познания, на компетентното ръководство на важни нива на управление“, споделя бивш високопоставен правителствен служител пред Guardian. "С течение на времето се появи много параноя и хората напуснаха. След това беше трудно да се привлекат добри заместители. Никой не искаше да работи там."

Липсата на морал у Тръмп пролича още веднъж, когато той предложи 16% намаление на финансирането на CDC на 10 февруари - 11 дни след като Световната здравна организация обяви извънредно положение за общественото здраве заради Covid-19.

Шафнър, който се определя като „президент на фенклуба на CDC“, каза, че е натъжен от това как Центърът за контрол и превенция на заболяванията е избутан в кьошето през последните два месеца. „В момента се случва най-страшният проблем за общественото здраве в нашата ера и никой не чува дума от CDC - водещата организация за обществено здраве в света“, каза Шафнер.

При Тръмп антинауката процъфтява
Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), която регулира диагностичните тестове и ще контролира всяко ново лечение на коронавирус, също показа уязвимости. Агенцията наскоро посочи, че се разглежда възможността да забрани маларийното лекарство хлорохин да бъде прилагано на пациенти, болни от коронавирус, въпреки че няма доказателства, че то би помогнало за състоянието им.
Решението разочарова експертите, като се има предвид, че Тръмп лично забрани недоказаната панацея заради собствената си прищявка.
Както каза бившият висш служител: „Свидетели сме на това как FDA се огъва под политически натиск и взима решения, напълно противоречащи на съвременната наука.“

Високо уважавани здравни специалисти и безупречно реноме са принудени да стоят до президента, безсилни да се противопоставят на безумието на Тръмп. Д-р Антъни Фаучи, експерт по инфекциозни заболявания, тази седмица беше попитан от Джон Коен – журналист в списание Science, как може да е до Тръмп на ежедневни медийни брифинги в Белия дом и да го слуша как заблуждава американския народ с коментари, че забраната за пътуване в Китай е бил голям успех за блокирането на разпространение на вируса. Фаучи отговори: „Знам, но какво искаш да направя? Сериозно, Джо, нека сме реалисти, какво мога да направя?"

Тръмп се самоопредели като "военен президент". Но ако тази титла има някаква валидност, военната му тактика е крайно нетрадиционна.

Президентът създаде на 29 януари специална коронавирусна работна група, след което я прехвърли на вицепрезидента Майк Пенс, който незабавно назначи Дебора Биркс за „координатор на коронавирусния отговор“, преди федералната агенция за извънредни ситуации Fema да поеме ръководството на ключовите области, а накрая Джаред Къшнър - зет на президента, създаде екип в сянка, който все по-често дава заповедите за решаване на тази криза.

"Няма никаква отговорност", казва анонимният бивш висш служител пред Guardian. Никой не държи проблема под контрол."

Тръмп: „Всичко ще бъде чудесно”
На фона на объркването ежедневното управление на кризата често идва директно от самия Тръмп благодарение на неговия акаунт в Twitter. Президентът, който не откъсва погледа от фондовата борса в Ню Йорк, постоянно омаловажава мащаба на кризата.

На 30 януари, когато Световната здравна организация обяви глобална спешна ситуация, Тръмп каза: „Имаме само петима души с коронавирус. Да се надяваме, че всичко ще бъде чудесно."

На 24 февруари Тръмп заяви, че „коронавирусът е под контрол в САЩ“. На следващия ден Нанси Месоние – началник отдел „Респираторни заболявания” в CDC, предприе коренно различен подход, за да каже истината, предупреждавайки американския народ, че „нарушаването на ежедневния ритъм може да е тежко“.

Твърди се, че Тръмп бил толкова разгневен от коментара и въздействието му върху цените на акциите, че крещял по телефона на шефа на Месоние - министъра на здравеопазването Алекс Азар.
„Месоние беше на 100% права. Тя даде напълно честна и точна оценка “, казва Кониндик пред Guardian. „И за това Тръмп гневно смъмри нейния отдел. Това изпрати много ясно съобщение за това какво е и какво не е позволено да се казва.“

Koниндик споделя, че е присъствал на среща в средата на февруари с висши служители на администрацията на Тръмп, в която единствената тема на разговор била забраните за пътуване. Още тогава той започнал да се отчайва от федералното справяне с кризата.

„Помислих си: „Мили Боже! Защо не се обсъжда защитата на нашите болници? Къде е дискусията за популациите с висок риск, за мониторинга, за да може да открием къде се намира вирусът. Още тогава бях наясно, че президентът е определил приоритета и че бюрокрацията ще го последва, но това беше грешен приоритет."

Така се е и случва. Първо беше бедствието с тестуването, после с личните предпазни средства, след това с болничните легла и сега бедствието с респираторните апарати.

Вентилаторите - буквалните спасителни жилетки, са в недостиг в цяла Америка. Когато губернаторите умоляваха Тръмп да разгърне пълната мощ на правителството на САЩ заради този критичен проблем, той им отговори чак на 16 март.

Отговори им с фразата, която ще остане като един от най-откровените моменти в историята на коронавирус пандемията: „Респиратори, вентилатори, цялото оборудване - опитайте се да си ги намерите сами.“

Към днешна дата администрацията на Тръмп е доставила 400 вентилатора в Ню Йорк. По преценка на нюйоркския губернатор Андрю Куомо са необходими 30 000.
„Искате потупване по гърба за изпращане на 400 вентилатори?“ - отвратено попита Куомо във вторник. "Вие изберете 26 000 души, които ще умрат, защото сте изпратили само 400 вентилатора."

Пълен вакуум на федералното управление
При липсата на силно федерално управление отделните американски щати се опитват да се спасяват сами.
Губернаторите правят каквото е по силите им. Градове, дори отделните болници, правят всичко по силите си.

В импровизиран опит за справяне с кризата благотворителни стартъпи се появиха в социалните медии.
„Ние наблюдаваме появата на 50-щатна анархия поради тотален вакуум на федералното ръководство. Абсурдно е, че Twitter предоставя по-разумни насоки на гражданите, отколкото федералното правителство, но това е положението. "

Валери Грифет е основател на GetUsPPE.org - един от новите онлайн стартъпи, които се опитват да запълнят празнотата на Тръмп. Създаден от лекари от звената за спешна медицинска помощ в цялата страна, той се стреми да противодейства на хаоса, който излага на опасност здравните работници, които са на първа линия и работят при недостиг на предпазни средства.
Грифет е лекар за спешна и критична помощ в Портланд, Орегон. Тя прекарва повечето дни в интензивно лечение, лекуващо болни от коронавирус.
Болницата й е сравнително добре снабдена, но защитните маски ще свършат в рамките на две седмици. „Всички сме притеснени от това, страхуваме се за собственото си здраве, за здравето на нашите семейства, за това на нашите пациенти.“

В началото на кризата на нея и на много нейни колеги им става ясно, че никъде не се вижда федералното правителство, към което те обикновено биха се обърнали за помощ и закрила. „Ние сме наясно, че ще се заразим с вируса. Когато федералното правителство не е там, за да осигури адекватни доставки, просто е въпрос на време."

Но точно в последните няколко дни Грифет започна да вижда появата на нещо друго. Тя става свидетел на експлозия от усилията на американците, които се грижат за себе си, попълвайки дупките, останали от проваленото управление на Тръмп.

"Хората се активизират навсякъде около нас", казва тя. „Удивена съм от случилото се за толкова кратко време. Това ми дава надежда. "


Авторите на материала са Ед Пилкингтън и Том Маккарти, The Guardian

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X