Напишете дума/думи за търсене

Наши медици описаха как протича Covid-19 - стъпка по стъпка

За първи път български медици описаха симптомите и как протича заболяването с коронавирус сред българските пациенти. Това направи доц. Георги Попов, началник на катедрата по инфекциозни болници на ВМА.

В инфекциозното на военно-медицинска академия лекуват 129 души, още 89 се наблюдават по домовете.
До момента имаме 14 изписани като 10 са абсолютно оздравели и са дали две отрицателни проби, а четирима пациенти продължават да имат вирус в носоглътката, обясни доц. Попов.
Вирусът засяга хора с добър социален статус, описа наблюденията си шефът на инфекциозната клиника на военна болница. Инкубационния период е между 2 и 9 дни като средно е 4, добави той.
Проявите на Covid-19 са висока температура, но не толкова екстремна и бурно покачваща се като при грипа, описа доцентът. Обикновено при коронавирус температурата е от порядъка на 38 градуса, като има случаи да е около 37,8 градуса, описа Попов. При усложнение температурата вече заради инфекцията в белите дробове се покачва до 38,5-38,8 градуса.

Следващият симптом е сухата кашлица, която продължава до 14 дни. Пациентите я описват като нетърпима.
Болки и дразнене в гърлото и запушване на носа са два симптома, които се преодоляват. При голям процент от болните има и силно главоболие.
При лечението се ползва хлорохин като бурята на болестта се развива около 10-ия ден, а около петия ден се развива пневмонията разказа доц. Попов.
Около 5 ден се развива пневмонията, около 10 ден се разразява бурята.
ВМА засега ползва 24-часово ежеминутно лекарско наблюдение на болните, които позволява по-бърза реакция и намаляване на тежките случаи, добави той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X