Напишете дума/думи за търсене

Селенът - профилактира появата на карциноми и повишава имунитета

Микроелементите заедно с витамините играят важна роля в живота на организма. През 1980 г. СЗО признава селена за основен компонент на храненето. И не напразно.

Селенът е известен на науката като мощен антиоксидант - има способността да намалява концентрацията на продуктите от окисляване на мазнини. Това е противораковият потенциал на този микроелемент. Той също стимулира имунната система, насърчава оптималния растеж на клетките и инициира лечебния процес.

Ценните свойства на селена стават известни през 60-те години на ХХ век, докато по това време микроелементът се счита за токсичен. Тук има известна истина - доза, надвишаваща нормата, може да предизвика отравяне със селен. Но е доста трудно да се получи „предозиране“ на този минерал, тъй като съдържанието му в продуктите (дори в тези, в които има селен) е оскъдно.

Експертите са установили, че липсата на селен води до дистрофия на сърдечния мускул. При липса на посочения микроелемент започват проблеми със съдовете, черния дроб, панкреаса. Панкреатичната дистрофия води до факта, че мазнините престават да се усвояват и се развива дефицит на мастноразтворими витамини (A, E, D, K). Освен това е установен ефектът на селена върху репродуктивната система. Мъжете, при правилна консумация на минерала, решават проблема с безплодието, а при жените рискът от вероятни спонтанни аборти е сведен до минимум.

Недвусмислено е действието на селена срещу рака. Въвеждането на този антиоксидант в организма на животните води до намаляване на броя на злокачествените новообразувания. По-късно експериментите върху бозайници са потвърдени в резултат на практически наблюдения - в онези райони, където концентрацията на селен в почвите се наблюдава на значително ниво, статистиката на смъртността поради лимфом, рак на стомашно-чревния тракт, белите дробове и гърдата не е толкова значима, колкото в райони с ниска процент на селен в почвата.

Учените са установили, че онкоболните имат изключително ниско ниво на този микроелемент в кръвта. Експертите също доказаха, че колкото по-високо е съдържанието на селен в организма, толкова по-малко агресивни са туморите и по-рядко показват всякакви усложнения.

През 1999 г. Американският институт за изследване на рака провежда десетгодишно проучване върху доброволци. Те приемали 200 мкг селен в дрожди дневно. Според резултатите от експеримента имало 49% спад в смъртността от карцином на белите дробове, простатата и т.н. в група хора, които допълнително приемали този микроелемент.

Какви са биохимичните процеси, в които селенът участва?

Активиране на имунитета, който предотвратява прогресирането на новообразувания в тялото.
Защита на клетъчните мембрани и ДНК. Действайки като антиоксидант, селенът защитава клетъчните мембрани и противодейства на генетичните промени в ДНК, благоприятно повлиявайки растежа на здравите клетки.

Липсата на този минерал, в допълнение към страдащите от различни видове карцином, се проявява при пациенти с муковисцидоза, кисти, астма, заболявания на щитовидната жлеза и автоимунни проблеми.

Селенът е важен за предотвратяване на появата и развитието на злокачествени новообразувания, имунитет, репродуктивна функция,
активиране на зарастване, включително ерозия, язви, терапия на пациенти с рак на фона на основните терапевтични мерки,
защита срещу негативните ефекти на тежки метали, по-специално стронций, за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Съдържание на селен в храната

Селенът не може да се синтезира от тялото, а само да се въведе отвън. Препоръчителният дневен прием за възрастен е 50-60 mcg. Специална нужда от този ценен минерал се забелязва особено при бременни жени и жени по време на лактация (до 80 mcg на ден).

Постоянният враг на селена са простите въглехидрати (това включва сладки и сладкиши), в тяхно присъствие тялото почти не усвоява този микроелемент.

Рекордьор по съдържание на селен е бразилският орех - 2 mg на 100 g продукт. 2 ядки ще осигурят дневната нужда от минерала (те трябва да са пресни, не гранясали). Достатъчно селен се намира в голям списък с морски дарове. Въпреки това, когато храната се готви, голям процент от него се губи.

Храни, наситени със селен (на 100 g продукт):

Бразилски орех - 2000 мкг
кокос - 810 мкг
шамфъстък - 450 мкг
свински бъбрек - 270 мкг
сушени стриди и манатарки - 100 мкг
риба тон, агнешки бъбреци, раци, омар - 90 мкг
пилешко, свинско, телешко, патешки дроб - 40-70 мкг

Въпреки това е нереалистично да се задоволи напълно нуждата от селен само чрез храна. Поради това е необходимо да се приема в комплекс от витаминни и минерални добавки.

Какви добавки помагат при Хашимото

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X