Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите храни за хидратиране на тялото

Поддържането на определено ниво на вода в тялото е необходимо за изпълнение на жизнените функции и здравето на човека. Нивото на хидратация може да се повиши не само чрез пиене на вода, но и чрез употребата на определени храни, особено в горещите дни, когато тялото интензивно губи течности, а с него и различни витамини и минерали.

Тези десет продукта съдържат повече от 90% вода, така че те могат перфектно да задоволят всички нужди на тялото, дори и в най-трудните условия.

1. Краставици

Най-богатият източник на вода е обикновената краставица, която съдържа също калий, фосфор, магнезий и антидиабетното хранително вещество кукурбитацин. Краставицата е здравословна алтернатива за онези хора, на които им е трудно да пият много вода.

2. Зелена салата

Листата от маруля и айсберг са силно хидратиращи. Съдържат много фибри, калий, цинк, витамини.

3. Стрък целина

Хрупкавите стъбла са почти без калории, но с високо съдържание на фибри. Целина е богата на витамини А и К, фолати и калий.

4. Домати

Пресните домати са заредени с калций, селен и ликопен, за да се предотврати увреждането на клетките. Те помагат за поддържане на костната плътност, намаляват нивото на лошия холестерол, разреждат кръвта, забавят развитието на сенилни заболявания.

5. Салата Романо

Този тъмнозелен зеленчук е пълен с хранителни вещества, витамини А, С и К, фолати и фибри.

6. Тиквички

В допълнение към голямото количество вода тиквичката е обичана заради приятния си вкус и диетични свойства. Тя съдържа много витамини и минерали, както и антиоксиданти, които блокират увреждането на ДНК.

7. Диня

Въпреки сладостта 100 г диня съдържа само 45,6 ккал, както и витамини от група В, калий, мед, цинк и различни минерали.

8. Спанак

Този зеленчук е богат на магнезий и желязо, с високо съдържание на фибри.

9. Ягоди

Тези плодове съдържат антиоксиданти, богати са на витамин С, фибри и са с ниско съдържание на калории.

10. Зеле

Листните зеленчуци са много питателни и съдържат фибри, витамини, протеини, минерали и омега-3 наситени киселини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X