Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако ядем по една краставица на ден

От древни времена краставиците са били използвани в Индия както за хранене, както и в традиционната медицина. В тази топла азиатска страна краставиците осигуряват необходимата хидратация и прохлада на тялото.
И това не е единствената полза от тях.

1. Ще бъдете по-добре защитени от неврологични заболявания
Физетинът, присъстващ в краставиците, е известен флаваноид, отговорен за доброто здраве на мозъка. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на този физетина се свързват и с намаляване на риска за определени видове рак.
Краставиците съдържат още фосфор, а дефицитът на този минерал е свързан с повишен риск от когнитивни заболявания.

2. Може да отслабнете бързо
Високото съдържание на вода в краставиците помага да постигнете бързо засищане, като по този начин контролирате преяждането, което може да ви помогне за отслабването.

3. Храносмилането ще се подобри.
Краставиците съдържат диетични фибри и добро количество вода, които помагат за храносмилането. Всекидневната консумация може да реши проблеми, свързани с перисталтиката.

4. Тялото ще е по-хидратирано
Около 95% от краставицата е вода, така че яденето й ежедневно подобрява общото ниво на хидратация в тялото.

5. Кожата ще стане по-мека и сияйна
Краставиците съдържат витамини като ниацин и рибофлавин, витамин С и цинк, които са ключови за поддържането на добрата кожа.

6. По-малко косопад
Витамините от група В, присъстващи в краставиците, са изключително полезни за здравето на скалпа и косата. Биотинът, рибофлавинът, ниацинът и витамините B5, B6 и C имат важна роля за растежа на косата. Те също така предотвратяват преждевременния косопад и побеляването.

7. Сърдечносъдовото здраве ще се подобри
Краставиците съдържат калий, магнезий и витамин К. Тези 3 хранителни вещества са важни за правилното функциониране на сърдечносъдовата система. Установено е, че редовният прием на краставици намалява нивата на лошия холестерол.

8. Нивата на кръвната захар ще бъдат по-добре контролирани
Краставиците съдържат широк спектър от фенолни съединения, флавоноиди и тритерпени. Увеличеният прием на този зеленчук контролира високите нива на кръвната захар.

9. Костите ще бъдат по-силни
Краставиците съдържат витамин К и калций, които са от съществено значение за здравите кости. Витамин К намалява риска от фрактури и играе важна роля за усвояването на калция в костите.

10. Организмът ще се отърве от токсините
Тези зеленчуци притежават детоксикационни свойства и редовният им прием може да премахне примесите и токсините от черния дроб и червата.

11. Хормоните ще бъдат по-добре балансирани
Фосфорът е ключово хранително вещество за хормоналния баланс в организма. Той взаимодейства с ендокринните жлези и помага за създаването и освобождаването на хормони. Краставиците съдържат около 4% от дневната доза на фосфора за възрастни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X