Напишете дума/думи за търсене

Ябълковият оцет помага при разширени вени

Рядко обръщаме внимание на сигналите, които ни изпраща тялото и не свързваме умората в краката и усещането за тежест, оттоците, изтръпването, с появата на разширени вени и развитието на варикозна болест.

----------

25% от хората над 30 г. се оплакват от разширени вени и съпътстващите ги усложнения. Жените страдат 3 пъти по-често от проблеми с вените, отколкото мъжете.

---------

Защо се появяват

Проблемите с вените могат да се проявят при рязко напълняване, по време на бременност, при прекомерно физическо натоварване, ако постоянно стоите прави. Възможно е разширените вени да се наследят от родителите.

Основните причини за болестта са повишеното вътрешносъдово налягане и застоят на кръвта.

Разширените вени се появяват при отслабване на стените на съдовете, загуба на тонус и еластичност на мускулите, недостатъчност на клапанния апарат.

При болка и оттоци се консултирайте с хирург

В началото заболяването се приема по-скоро като козметичен дефект, който загрозява краката, но постепенно се появяват изтръпване в прасците, болки, подуване, тежест, възпаления (флебити и тромбофлебити). Добре е при повтаряне на симптомите да се консултирате със съдов хирург.

Опасна ли е варикозната болест

Ако не се вземат мерки, застоялата кръв във вените може да доведе до остър тромбофлебит, варикозни язви, възпаления на кожата, дерматити. Най-сериозно е образуването на тромби в разширените вени, които могат да се откъснат и да попаднат в белите дробове и да създадат сериозни проблеми.

Краката на високо и повече движение

За да предотвратите проблеми със застоя на кръвта в долните крайници, при всяка възможност дръжте краката си на по-високо, за да облекчите натоварването на вените и оттичането на кръвта от тях.

- При предразположеност към разширени вени не бива да стоите дълго прави, както и да кръстосвате крака, когато седите.

- Ходене пеша, каране на велосипед, плуване, туризъм са идеалната тренировка.

- Добре е сутрин и вечер да обливате краката със студена вода за 20-30 секунди.

- При напрежение в прасците сутрин и вечер ги разтривайте с малко ябълков оцет, който действа и охлаждащо.

- Постарайте се да се отървете от излишните килограми. Колкото по-тежки сте, толкова повече товарите вените на краката.

Масажи и гимнастика облекчават болките

- Профилактично и в ранния стадий на болестта масажирайте краката в посока отдолу нагоре. Започнете с разтриване на слабинните гънки, после на бедрата в посока от колената нагоре, гънката зад коленете и накрая прасците от глезена към коляното.

- Преди да станете сутрин от леглото "карайте колело" като направите по 100 маха с краката.

- Вечер, докато гледате телевизия, масажирайте ходилата си с популярните дървени масажори, които се продават в китайските магазини.

- Докато сте в офиса пред компютъра, протегнете крака и направете по 50 кръгови движения с всяко стъпало по посока на часовниковата стрелка и обратно.

- Ако краката често се подуват и ви болят, добре е да поставите под тях две възглавници в леглото си, докато спите.

Избягвайте впитите дрехи и неудобните обувки

Ако сте предразположени към проблеми с вените или вече сте усетили първите симптоми, внимавайте с дрехите, които ви стягат и пречат на кръвообращението. Избягвайте стегнатите джинси, късите и тричетвъртите чорапи, които се впиват в краката и затрудняват циркулацията на кръвта.

Добре е да откриете най-подходящите за вас обувки, като преди това се консултирайте със специалист. Важна е както височината на тока, така и формата на обувката. Не се увличайте по твърде високите токове. Съвсем ниските обувки също не са подходящи при застой на кръвта в долните крайници.

Лечение

- При първите оплаквания лекарят ще ви препоръча препарати, които тонизират вените и клапите (венотоници) под формата на гелове, кремове или хапчета.

- Звездообразните капиляри по прасците, които са по-скоро козметичен дефект, се третират със склерозиращи препарати или се премахват с лазер.

- Някои от разширените вени се отстраняват оперативно, но това не винаги е възможно. Ако не промените начина си на живот, дори и след операция, проблемите могат да се появят отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X