Напишете дума/думи за търсене

Да се справим с разширените вени!

Варикозните вени (varix - усукан) засягат около 1/3 от жените. Това са разширени и усукани вени, обикновено по краката, които причиняват дискомфорт при възпаление. И трябва да се лекуват още с появата им.

Задачата на вените е да връщат кръвта в сърцето
За разлика от артериите, по които кръвта се придвижва благодарение на работата на сърцето, кръвта от вените се изпомпва чрез мускулите, които ги обграждат. За да подсигурят придвижването на кръвта само към сърцето, вените имат еднопосочни клапи. Ако те не работят или ако вените са слаби, кръвта започва да се натрупва в тях и се стига до варикозни вени. Причини за появата им са: наднормено тегло, наследственост, липса на физическа активност, хранене, богато на захари и мазнини и бедно на фибри, продължително седене или стоене на крака, запек, хормонален дисбаланс, бременност, недостиг на хранителни вещества. „Добавките и промяната в начина на живот, може да предотвратят влошаването, но ако заболяването е в много тежка форма или в козметично отношение вените са много грозни, вероятно ще трябва да се прибегне до инжекции или операция“, съветва д-р Марк Аткинсън, специалист по интегративна медицина (съчетава традиционна и нетрадиционна).

Лечение със склеротерапия
При нея се инжектира склерозиращо вещество във варикозната вена. То уврежда стените на вената и тя колабира навътре. Това я изолира и за няколко седмици се резорбира от организма. Склеротерапията помага за подобряване на външния вид и намаляване на болката. Но според изследване при 50% от подложилите се след няколко години отново се появяват варикозни вени. Страничните ефекти са болка, сърбящ обрив, кръвни съсиреци, разраняване, възпаление и червено-кафяви петна по кожата. Операцията за премахване на варикозни вени подобрява външния вид на краката и намалява симптоми като болка и тежест. Обикновено оперативното лечение е по-ефективно от склеротерапията с 30%, но е свързано с повече странични ефекти, включително следоперативни болки, инфекции, безчувствени места по краката, възпаление, кафяви петна и смущения на нормалните ежедневни функции.

Хранителните добавки облекчават симптомите
За да се намалят болките, е важно килограмите да не са в повече и да се увеличи физическата активност. С програма за прием на хранителни добавки за варикозни вени може да се облекчат болките и дискомфорта. За намаляване на възпалението и болката се пие витамин С и биофлавоноиди - по 1000 мг до 3000 мг дневно. За да се даде на тялото хормонално балансиращи и противовъзпалителни есенциални мастни киселини, е добре да се приемат омега-3, 6 и 9 - на капсули или в течна форма в съотношение 2:1:1. Полезен е и конският кестен. Това е билка, която много често се предписва в Германия при варикозни проблеми. Тя може да помогне за намаляване на отоците и за заздравяване клапите на вените. Препоръчва се и прием на Бромелайн - по 200 мг, 3 пъти дневно. Това е мощно противовъзпалително средство и помага за предотвратяване на кръвните съсиреци.
Други методи, които помагат при някои хора, са акупунктура, акупресура, рефлексология, билколечение, хомеопатия, йога, традиционна китайска и аюрведична медицина.

Народната медицина препоръчва компрес от хума и чай от магданоз
Според специалиста по здравословно хранене и билколечение проф. Мермерски, за да се овладеят разширените вени е нужно да се пази диета. Той обяснява, че са полезни храните богати на витамини А, В, С и особено на витамин В6. В менюто е нужно да присъстват овесените ядки, пшеничените зародиши, бамята, листните зеленчуци, лукът, чесънът, магданозът и чаят от него. Добре е да се прави запарка от копривени листа, пресен сок от червено цвекло и моркови. Трябва да се избягват люти подправки и особено черен пипер.


Добра идея е носенето на еластични чорапи до или над коляното, и краката да се повдигат нависоко. Полезен е студеният душ на краката за около 1 мин, неколкократно през деня. При наличие на запек, той трябва да се премахне чрез поемане на повече течности и храни, съдържащи влакнини (2 с.л. ленено семе, овесени или ечемичени ядки, залети с топла вода и изядени сутрин). Мехлемите в помощ са от жълтурче, черен оман, конски кестен. Маслото от кипарис, хвойната и ментата също облекчават дискомфорта.
За разширени вени помага компресът от хума, превързан към вените за 3 часа, след което те се промиват с отвара от смрадлика. Намазването с мед и залепянето отгоре на зелени орехови листа също помага.

А знаете ли, че...
Яденето на 10 ореха сутрин на гладно лекува болните вени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X