Напишете дума/думи за търсене

Разширени вени – кога краката ни се нуждаят от помощ

Според статистиката диагнозата варокозно разширени вени на долните крайници може да се постави на всеки пети човек на планетата над 25 години. Проблемът е, че в началните стадии варикозното разширение на вените не е видимо – процесът на запушване на вените започва дълбоко под кожата. Именно затова профилактиката е особено важна – редовна почивка за краката, удобни обувки, правилно хранене.

Варикозата е заболяване, при което вените губят своята еластичност, разтягат се, разширяват се и се изкривяват. Краката се уморяват, усеща се болка, чувство за тежест, стъпалата и глезените се подуват. В по-напредналите стадии може да настъпят по-тежки усложнения. Днес от заболяването страдат не само хората, чиято професия изисква да стоят „на крак”, но и по-младите, които прекарват целия ден пред компютъра. Ако усещате тежест в краката и ви измъчват отоци – това е сигнал за тревога. А ако разширените вени на краката вече са станали видими, непременно идете на лекар. Най-опасното последствие от разширените вени е развитието на тромбофлебит – образуване на тромб във вената. Възпалителният процес, съпровождащ заболяването, създава риск от откъсване на тромба. Това на свой ред може да доведе до белодробен емболизъм, нарушения в дишането и дори смърт.

5 стъпки за здрави вени

Движение

Плуването е универсален вид физическа активност, който няма противопоказания. Водните процедури тонизират прекрасно кръвоносните съдове. Още един начин за борба с разширените вени е ходенето пеша и изкачването на стълби – но без тежки чанти.

Стегнати чорапи и клинове

Продават се в аптеките и се подбират строго индивидуално от лекар, в зависимост от параметрите на краката. Помагат на кръвоносните съдове да се справят с повишеното натоварване.

Хранене

Консумирайте храни, богати на аскорбинова киселина и рутин – вещества, които укрепват стените на съдовете. Ще ги откриете в горските плодове, цитрусите, шипките. Елдата е незаменим продукт в това отношение заради съдържанието на природния антиоксидант кверцетин.

Обувки

Най-добрият избор за всеки ден са удобните обувки на токове, не по-високи от 4 см. При по-висок ток стъпалото е принудено да стои постоянно извито, в резултат на което възниква венозен застой и подуване на глезените и прасците.

Грижи

За поддържане на тонуса на кръвоносните съдове на краката се препоръчва след душ да ги обливате със студена вода. Добре е да правите масаж с леки галещи движения отдолу нагоре. За вените е опасно прегряването, така че избягвайте горещите душове и сауната. Не злоупотребявайте със слънчевите бани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X