Напишете дума/думи за търсене

Краката не болят, ако спазвате тези правила

Поддържайте здравословно тегло, защото изследванията доказват, че при хората с наднормени килограми се увеличава рискът от разширени вени с цели 50%.

Не стойте седнали и обездвижени дълго време. Това вреди на вените на краката и органите в малкия таз. Рискови са и професиите, които налагат да сте прави часове наред. Домакините също са застрашени, защото прекарват часове прави в чистене, готвене и гладене. Лекарите препоръчват на всеки час да променяте позата си, да повървите напред-назад по коридора. А ако дълго сте стояли прави - да полегнете с вдигнати крака.

Избягвайте прекаленото затопляне. Топлината е враг на вените. За хората, които са предразположени към проблеми с тях, не се препоръчват сауни, солариуми, прекалено загряващи масажи, както и гореща кола маска, топли вани.

Не носете стегнати дрехи, а избирайте по-свободни. Тесни колани, впити клинове или ластични дънки увеличават риска от проблеми с вените.

Внимателно избирайте обувките си. Те също не бива да стягат краката, да не са с прекалено високи токове и с пристягащи каишки. При възможност ходете боси - вкъщи, в парка, на плажа.

Правете си топло-студени вани. Те са идеален вариант за тонизиране на целите крака. Потапяй те краката си или ги обливайте първо със студена, но не ледена вода, а след това с топла, но не повече от 38 градуса.

Спортувайте. Всеки ден трябва да имате физическа активност. Най-подходящи са разходките за около час, плуването или карането на колело.

Вдигайте си краката нависоко. Когато сядате да си почивате, си вдигайте краката на високо - на бюрото, на пейка, на легло. Много е здравословно. Смята се, че ако половин час на ден краката са над нивото на ханша, се неутрализира вредното влияние върху вените от целодневното стоене прави. Може дори да спите с възглавница под краката (не по-висока от 5-10 см).

На всеки час, правете някакво упражнениe за крака по две минути - свивайте пръстите и ги разпускайте, вдигайте се на пръсти, въртете ходилата.

Йогата е идеалната физическа активност за превенция на разширени вени. Една от най-полезните асани е да легнете и да повдигате краката във въздуха, а ако ви е трудно да ги задържите, да ги подпрете на стена. Вдишвате и издишвате бавно през носа и задържате за няколко минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X