Напишете дума/думи за търсене

Какво казват краката за здравето

Оказва се, че краката може да говорят. Те може да ни подшушнат за проблеми от витаминозен дефицит, та до здравословни неразположения, свързани с щитовидната жлеза.

Без косми
Не е нужно да изглеждаме като хобит, разбира се, но тоталната липса на окосмение по краката е сигнал за това, че имаме проблем с кръвообращението. Ако не може да напипате пулса на глезена си, потърсете консултация с доктор.

Студени стъпала
Хипотироидизмът, или понижената функция на щитовидната жлеза, може да повлияе на организма ни по няколко начина. Ако стъпалата са студени, то не е изключено да имате нужда от преглед при ендокринолог. Други симптоми, свързани с нефункционираща правилно щитовидна жлеза, са сухата коса и кожа, умората и необяснимото покачване на килограмите.

Подути и болезнени палци на краката
Подутите, болезнени, червени и топли палци на краката са запазената марка за подаграта. Тази форма на артрит е причинена от повишените нива на пикочната киселина в кръвта. Въпреки че се смята, че подаграта е предимно причинена от прекомерната консумация на месо, всеки десети случай на това заболяване е свързано с последиците от някои видове диети.

Суха и люспеща се кожа
Ако забележите, че кожата на стъпалата ви, особено между първия и втория пръст, е необичайно суха, люспеща и сърбяща, то тогава нищо чудно да сте се сдобили с гъбична инфекция.

Затруднено ходене
Ако да стоите на краката си ви носи дискомфорт, то тогава това може да значи няколко неща. Трудност при усвояването от организма на калция, неадигностицирана фрактура или анорексия.

Чести спазми
Понякога прасците ви изпадат в ступора на спазмите – това означава не само претоварени мускули, но и дехидратация, липса на витамини и минерален дефицит. Калий, калций и дори ниско съдържание на натрий в организма може да причинят спазми в краката.

Неочаквана вкочаненост
Ако краката или стъпалата ви без видима причина се вкочанят, то може да означава, че прекарвате прекалено дълго време седнали, но може да е доста по-сериозен сигнал за повредени нерви, фибромиалгия или множествена склероза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X