Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва, ако ядем картофи всеки ден

Картофите се отглеждат в над 100 страни по целия свят, но са им особено фенове в Китай, САЩ, Индия, Русия и Украйна. Въпреки че са толкова популярни, не се смятат за най-здравословната храна, а някои специалисти по хранене дори ги считат за опасни за тялото. Но може би това е само стереотип, създаден от печалната слава на чипсовете, пържените картофи и веригите за бързо хранене.

Ние от „Мила“ събрахме факти за картофите и дали е вредно да се ядат всеки ден.

Не се страхувайте да ядете картофи всеки ден

Картофената кора е богата на калий, който поддържа сърцето здраво. Освен този микроелемент картофите съдържат малко фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, цинк и фибри, които са чудесни за здравето на червата. Те са богати на витамин С (около 45% от дневната доза в 1 картоф). За съжаление по-голямата част от него се разрушава при топлинна обработка.

Картофите не съдържат холестерол, но в зависимост от това как ги приготвяте (например с масло), може да добавите холестерол към тях. Той присъства в пържените картофи и чипса.

Тази храна може да подобри здравето на кожата и да помогне при депресия и стрес.

Правила за безопасност

Понякога яденето на картофи може да доведе до увеличаване на теглото. Особено ако са пържени или сервирани с мастни добавки като сирене. Но за да започнете да страдате от сериозни здравословни проблеми заради тях, трябва да ги ядете постоянно и в големи количества.

Хората с диабет трябва да бъдат много внимателни с картофите: повечето видове имат много висок гликемичен индекс. Но ако ги охладите, тяхното влияние върху нивото на кръвната захар ще намалее с 25%.

По-добре е да не се ядат неузрели картофи, тъй като те съдържат много соланин. Нивото му не намалява дори и след готвене. Но не се притеснявайте - малко вероятно е нещо лошо да ви се случи, ако изядете само един незрял картоф.

Какво се случва, ако ядем само картофи всеки ден?

През 2016 г. Андрю Тейлър от Мелбърн решава сам да намери отговора на този въпрос. Австралиецът всеки ден изяждал по 6 килограма картофи. 99% от калориите за деня той получавал именно от това растение, а останалият 1% калории се падал на подправки, билки, сосове.

Преминавал редовно през медицински прегледи. Нивата на холестерол и кръвна захар спаднали, кръвното налягане и другите здравни показатели били добре.

По време на този хранителен режим той спортувал и след една година се оказал с 55 г по-лек.

Забележка: Ако решите да пробвате картофена диета, имайте предвид че ще лишите тялото си от доста важни компоненти. То няма да получава витамини А, Е и К, калций и селен, защото в картофите не се съдържат. Също така те имат много малко протеини и мастни киселини. Протеинът е необходим за имунната система, за регулиране на телесното тегло и увеличаване на мускулното тегло. А мастните киселини са важни за подхранването на кожата, косата и ноктите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X