Напишете дума/думи за търсене

4 храни за борба с умората и изтощението

Има редица храни, които могат да помогнат в борбата с чувството на умора и изтощение. Това се дължи на концентрацията на хранителни вещества вътре в тях. Някои дори имат ергогенни вещества, способни да ни осигурят тласък, когато имаме най-голяма нужда от него.

1. Авокадо
Наред с мазната риба, авокадото е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Тези липиди имат противовъзпалителен ефект върху тялото, което повишава ефективността във функционирането на органите.
Тези мазнини имат силата да помогнат за предотвратяване на мускулен катаболизъм (комплекс от метаболитни пътища, който разгражда молекулите на малки части като освобождава енергия). Това е от ключово значение за поддържането на добро здраве. Защото, ако вашата чиста тъкан е намалена, силата ви ще намалее, което се изразява в повишен риск от смърт, независимо от причината.

2. Кафе

Когато говорим за избягване на умората, кафето вероятно е една от първите храни, за които се сещате. Кофеинът е алкалоид, който се счита за ергогенно (добавка, която компенсира недостига на хранителни елементи) вещество, тъй като повишава спортното представяне и предотвратява появата на умора.
Кофеинът не само има положителен ефект върху мускулната функция, но също така активира мозъка, предотвратявайки умствената умора. Въпреки това е препоръчително да не надвишавате 200 mg в единична доза кафе.


3. Ориз
За да избегнете умора и умора, е важно да гарантирате доставка на качествени въглехидрати във вашата диета, особено ако тренирате често. В това отношение няма нищо по-добро от ориза. Той съдържа сложни захари, които помагат да поддържате нивата на кръвната глюкоза стабилни и запълват запасите от гликоген.

4. Шоколад
Шоколадът е висококачествен източник на антиоксиданти. Тези съединения помагат за неутрализиране на образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Те са решаващи за модулирането на някои възпалителни процеси. Въпреки това, не всички видове шоколад са полезни. Винаги трябва да избирате шоколад, който има високо съдържание на какао.

Обработените сортове шоколад се характеризират с използването на захар като основна съставка.

Допълнете диетата си с други здравословни навици
Важно е да избягвате дефицита на основни микроелементи, тъй като това може да натежи функционирането на тялото ви. Липсата на желязо причинява анемия - състояние, което включва неефективно снабдяване с кислород на тъканите, произтичащо от умора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X