Напишете дума/думи за търсене

8 богати на йод храни, подобряващи здравето на щитовидната жлеза

Йодът е основен минерал за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Всяко нарушение на работата й има отрицателно въздействие върху здравето на организма.

Значението на йода за щитовидната жлеза
Дефицитът на йод в организма често води до развитие на състояние, известно като хипотиреоидизъм. Това състояние включва намаляване на производството на хормони на щитовидната жлеза.
Този дисбаланс причинява сериозни последици за тялото, включително прекомерно наддаване на тегло, умора и нередовен менструален цикъл. За щастие, някои храни съдържат значителни количества йод и могат да предотвратят намаляването на нивата на йод в организма.

1. Боровинки

Боровинките са едни от най-препоръчваните плодове за грижа за тялото ни, благодарение на техните антиоксиданти. Смята се, че за всеки 113 g от този плод получаваме до 400/mcg йод.
Редовното им консумиране би подпомогнало метаболизма чрез регулиране на функцията на щитовидната жлеза. Препоръчва се да ги ядете в естественото им състояние, в салати или смутита.

2. Натурално кисело мляко
То е пробиотик, който съдържа малко повече от половината йод, от който тялото се нуждае дневно - около 90/mcg на чаша.
Неговите култури подпомагат чревната функция чрез възстановяване на бактериалната флора. Въпреки това препоръчваме да избягвате използването на захар за подслаждане.

3. Хималайска сол
Тя осигурява 250 mcg йод, което е повече от 150% от препоръчителната дневна доза.

4. Риба треска
Тя е богата на омега-3 мастни киселини, витамин Е и минерали като калий, калций, магнезий и йод. Всеки 85 g треска осигуряват 99 микрограма йод, което се равнява на около 66% от дневната нужда на тялото.
Тя е с ниско съдържание на мазнини и калории, а също така е една от най-добрите добавки към здравословна, благоприятна за щитовидната жлеза диета. Комбинирайте я със зеленчуци и имате идеалното меню.


5. Ягоди

Тези плодове са вкусни, универсални и съдържат основни хранителни вещества, които укрепват защитните сили на организма. Въпреки че са сладки, експертите смятат, че може да са подходящи за подобряване на здравето на щитовидната жлеза поради значителното им съдържание на йод.

Една чаша ягоди съдържа 13 mcg йод, около 10% от дневната нужда на човек. Комбинирайте ги с кисело мляко и имате перфектния микс.

6. Зелен фасул
Зеленият фасул е здравословен вид зеленчук, който може да бъде включен във всички видове диети. Препоръчваме да не го варите твърде много, за да не загуби хранителните си вещества.

Редовната консумация осигурява на тялото малки количества йод, които могат да се използват за стимулиране на функцията на щитовидната жлеза. Половин чаша от този зеленчук осигурява 3 mcg йод, нетно 2% от препоръчителната дневна стойност.

7. Зрял боб
Фасулът във всички разновидности е хранителен източник, който може да допълни диетата. Сред всичките ни храни, богати на йод, белият боб оглавява списъка на тези, които са добри за регулиране на функцията на щитовидната жлеза. Някои изследавния твърдят, че белият боб съдържа повече бионалично желязо, отколкото зеленият му събрат.

Половин чаша бял боб съдържа до 32 mcg йод и много малко калории. Те също така са полезни за здравето на храносмилането, защото съдържат фибри.

8. Картофи
Обикновеният картоф е една от най-консумираните храни в света, а също и източник на йод. Един картоф осигурява около 60 mcg йод, когато се пече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X