Напишете дума/думи за търсене

Хранителни добавки, подсилващи метаболизма

Изгарянето на калории е една от задачите на метаболизма. Той играе редица важни роли и е свързан с хормони, невротрансмитери и други химични съединения.

Метаболизмът може да бъде описан като поредица от биохимични процеси в клетките. Знаете ли, че 60-80% от дневните разходи за енергия се поемат от метаболизма, а не от физическата активност.
Той се влияе от постната мускулна маса и телесните мазнини, възрастта и генетиката. При жените метаболизмът варира в зависимост от периода на менструалния цикъл.

Жлези, които влияят на метаболизма

За метаболизма са важни три жлези: надбъбречни жлези, щитовидна жлеза и панкреас.

Жлезите в тялото участват от регулирането и секретирането на слюнка, сълзи, кърма до производството на хормони и други вещества, които помагат на метаболизма да регулира стреса, теглото и апетита. Ако хормоните, секретирани от надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и панкреаса, са извън баланс, метаболизмът е нарушен.

Щитовидната и надбъбречната жлези са отговорни за производството на хормони и участват в регулирането на метаболизма и по-точно на теглото и енергията. Щитовидната жлеза е изключително важна за жените, тъй като произвежда хормони, които регулират разхода на калории, телесно тегло, енергия, настроение.

Надбъбречните жлези произвеждат хормони на стреса и кортизола. В допълнение към функциите за регулиране и контрол на загубата на тегло и плодовитостта, тези хормони влияят на показателите за стрес, умора и тревожност.

Панкреасът произвежда хормона инсулин и други храносмилателни ензими, които разграждат храната, особено липазата, която поддържа съотношението на мазнините в организма.

Какво ще помогне за ускоряване на метаболизма

- Избягване на захарта. Излишната захар кара инсулина, произведен от панкреаса, да забави метаболизма.
- Намаляване на приема на сол. Солта също влияе върху функцията на инсулина в организма.
- Периодично гладуване. Избягването на храна в продължение на няколко часа е полезно за засилване на метаболизма ви. Отпускането на храносмилателния тракт ще предотврати претоварването с калории. Полезно е да удължите нощния си глад с 12-14 часа - това ще позволи на тялото да изгаря съхраняваните калории и мазнини.
- Желязо. Този минерал е от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза и дава възможност на тялото да произвежда хранителни вещества, да пренася кислород до клетките и да гори мазнини.
- Селен. Допринася за подкрепата на щитовидната жлеза.
- Витамини от група В. Те са важни микроелементи, които действат за регулирането на хормоните и невротрансмитерите, следователно тези витамини са важни за регулирането на теглото, апетита, енергията, настроението.

Хранителни добавки, подсилващи метаболизма

Основни витамини от група В:

- B1 помага на тялото да преобразува храната в енергия и метаболизира мазнините и протеините.
- B2 помага на храната да се превърне в енергия.
- B6 помага за производството на невротрансмитери за развитието и функционирането на мозъка и има положителен ефект върху настроението.
- B12 повишава енергията.
- Фолиевата киселина намалява вероятността от вродени дефекти, предпазва от анемия.
- Биотинът укрепва косата и ноктите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X