Напишете дума/думи за търсене

д-р Гайдурков ни съветва как да не връщаме свалените килограми

Хубавото време свърши и макар да бяхме влезли в прекрасна форма, днес постепенно си връщаме килограмите от миналата зима. Това се повтаря всяка есен, защото организмът ни започва да трупа тлъстинки за през зимата, както и поради напрегнатата работа и липсата на време за редовно хапване и за изграждане на здравословен режим. Как да запазим и килограмите си от лятото, и здравето си, обяснява нутриционистът и специалист по здравословно хранене д-р Гайдурков.

Д-р Гайдурков, кое е нашето оптимално тегло?

Оптималното телесно тегло е онова, което изразява нашето цялостно здраве. То не е просто число, което кантарът показва, а е резултат от хармония и баланс във всички функции на тялото ни. И обратно – колкото и привлекателно на пръв поглед да изглеждат нашите килограми, ако те са за сметка на здравето, не може да са оптимални. За щастие природата постига и двете – и най-добрите килограми, и най-доброто здраве едновременно, просто защото те са двете неразделни и огледални страни на една и съща монета. Поради същата причина ги постига много лесно при всички. Така както в естествената си среда никое животно не е с наднормено тегло. По същия прост и цялостен начин природата функционира и при нас, когато не й прeчим и й дадем шанс да бъде около и в нас. Около – когато по-често сме сред нея, и вътре в нас, когато я „поканим“, за да стане тя част от нас чрез едно оптимално и балансирано хранене.

Кои фактори водят до наднормено тегло?

Има няколко основни фактора при съвременния цивилизован човек, които нарушават основни функции на човешкото тяло и които водят до наднормено тегло. Но нито стресът, нито гените са сред тях, колкото и често да са обвинявани днес. Всяко поколение в миналото е преживявало стреса на войната или на друг природен катаклизъм, а генетичният апарат е неизменен от хилядолетия. И същевременно никога човечеството досега не е преживявало тази лавина от затлъстяване.

В най-общ план всички причинни фактори може да се сведат до два: технологично преработената храна (processed food) и обездвижването (хиподинамията). Колкото една храна е по-променена и отдалечена от своя естествен оригинал, толкова по-отдалечена става тя и от нас, и от нашето здраве, защото природата около и в нас е една и съща и просто циркулира като обмяна (метаболизъм). Отклонението около нас се превръща в отклонение вътре в нас.

Доколко важна е солта или по-скоро изхвърлянето й от менюто?

Проблем в повечето продукти днес на първо място е прекомерното добавяне на сол. Съвременният човек консумира често до 18-20 г сол при норма около 1,5 г, която естествено се съдържа в суровите непреработени храни. Това най-често е т.нар. скрита сол, добавена от производителя в готовите храни. Когато искаме да редуцираме телесното тегло, на първо място трябва да спрем солта, която и да е тя, като я заменим с подправки – лимон, селъри (може да използваме сок от селъри или целина за готвене), по изключение – калиева сол с 66% калий.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X