Напишете дума/думи за търсене

Проф. Байкова съветва как да слабеем правилно след раждане

След всяко раждане Кейт Мидълтън връща за нула време перфектната си форма. Злите езици заговориха, че е спазвала нездравословно строга диета. При нея, както и при много други жени, възстановяването става бързо, но има и стресирани от мисълта, че са напълнели и драстичните им мерки за справяне с проблема често водят до обратен ефект. Как да слабеем правилно след раждане обяснява проф. Байкова, ръководител на катедра по Превантивна медицина, Факултет „Обществено здраве”, Медицински университет – София.

Килограми се качват заради променения хормонален статус

Един месец след раждането жената трябва да започне да се храни по различен начин от този при бременността, за да върне теглото си. И е най-добре ако е внимавала да не качи повече от 12-13 кг през този 9-месечен период”, обяснява проф. Байкова. От излишните 12 кг, около 4 кг е бебето, 4 са околоплодните води и плацентата и остават само 4 кг за „изрязване”, което е нищо работа.

Промененият апетит по време на бременността обаче е причина бъдещите майки да добавят 30-40 кг към стройните си фигури, които няма как да изчезнат бързо. Проф. Байкова съветва жените да кърмят децата си, освен от гледна точка здравето на мъничето, и защото кърменето стимулира процесите по връщане на теглото. Има майки, които качват килограми по време на кърмене, заради променения хормонален статус, но нека гледаме на тези следродилни капани просто като на малко предизвикателство за преодоляване.

И няма нужда да се сравняваме с Кейт Мидълтън и нейното бързо възстановяване – за това е отговорен както генът й, така и кралските диетолози. „Българката има по-различна структура от тази на Мидълтън, с по-изразен ханш и дупе. Заради желанието на нашите момичета между 19 и 30 г. да са високи и слаби, 19% от тях са с тегло под нормата. Това е риск или вече развито хранително разстройство и предпоставка за редица болести”, обяснява проф. Байкова. И уверява, че всяка майка може да стопи от тялото си излишните килограми, и то без лишения.

Яж за двама е остаряло схващане

Кърмещата жена трябва да добави към дневното си меню само 500 калории, така че да се храни пълноценно, но и да има достатъчно за кърмата на бебето. Важно е храната й да има плътност и да стимулира създаването на тази важна за детето течност.

Докато в миналото стимулирането е ставало с ечемичена боза, сега помага зърнената храна. „За закуска е добре да се хапват 3 с.л. овесени ядки или комбинация от 1 с.л. овесени ядки, 1 с.л. мляно сусамово семе и 1 с.л. ленено семе. Нека тази зърнена закуска се добавя към киселото мляко. Ако некърмеща жена има нужда от 1 ч. ч. кисело мляко дневно, кърмещата има нужда от 400 г или една кофичка кисело мляко от 2% масленост”, съветва проф. Байкова. И добавя, че ако некърмещата трябва да хапва 50 г сирене дневно, то тази с бебе – 60 г. Порцията риба от 120 г за нея става 140 г, порцията месо от 100 г – 110 г, яйцата от 3-4 седмично – 4-5. Най-много се повишава количеството плодове и зеленчуци, които е особено полезно да хапва.

Майката, която няма кърма, може да консумира 200 г плодове и 200 г зеленчуци, но кърмещата трябва да приема по 400 г и от двете неща. Към зеленчуците може да се добавят около 50 г слънчогледово или тиквено семе. Ядките не са необходими, особено фъстъците, защото са алерген. Прясното мляко и бобовите култури също е добре да се избягват. Шоколадът обаче не е забранен. 30 г е достатъчно количество, за да може майката да изпита наслада и да получи ендорфини, особено ако има следродилна депресия. Нека не превишава тези 30 г, защото кофеинът от какаовото зърно ще направи бебето по-възбудимо. Същото се отнася за кафето и алкохолните напитки.

Алкализиращ хранителен режим за некърмещи мами

Ако по някакви причини майката няма кърма, тогава може да се подложи на по-рестриктивен хранителен режим. Нека той е алкализиращ - богат на минерали с положителен заряд като калий, калций, манган, мед, желязо. Това са вещества, които присъстват в плодовете и зеленчуците (особено зелените). Този режим има силно диуретично действие и ще помогне на майката да изхвърли излишните течности от организма си. Всяка майка знае, че по време на бременност се добавят мазнини, които предпазват плода от външни увреждания, но има и застой на течности. Хормонът пролактин, който е с повишено ниво в женския организъм до 2-3 месеца след раждането, причинява задържането на течности и е виновник за трудното връщане на килограмите от времето преди забременяването.

„Не препоръчвам лишение от храна, а повече движения и разходки на открито. Ако килограмите са повече са 30, то свалянето им трябва да става плавно, за да може ефектът да е дълготраен. Качени ли са в третото тримесечие на бременността, те ще си тръгнат по-бързо, защото организмът има памет и те не фигурират в нея”, оптимист е проф. Байкова.

За още интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X