Напишете дума/думи за търсене

Раждане извън болницата. Препоръчително ли е у нас?

Когато стане дума за раждане, основната дилема, която засяга бъдещите майки, е дали да дадат живот на децата си по нормален път или да прибягнат до оперативната намеса. Напоследък обаче започва да се обръща все повече внимание и на алтернативите на раждането не само в болниците, но и извън тях. За да разберем повече за рисковете и възможността раждането да се случи у нас безопасно за майката и плода, разговаряхме с акушер гинеколога д-р Фиданка Янкулова.

Раждане в домашни условия

„У нас раждане в домашни условия е недопустимо предвид нивото на извънболничната помощ. Винаги трябвада има подготвен персонал. В Щатите, Канада, Европа доста от бременни жени предпочитат да родят рожбите си в домашната обстановка с помощта на акушер, защото по този начин усещат по-малко стреса от болничната среда, от персонала, който се грижи за тях. Но в тези страни отдавна има традиции в раждането в домашни условия. Бъдещата майка е сред близките си. Но дотук са предимствата. В домашни условия не може да бъдат мониторирани детските сърдечни тонове, нито маточните контракции. Ако се наложи оперативна помощ, не дай Боже, и тук не говорим само за секцио, но и за налагане на форцепс, ако трябва да се направи разширение на мекия родов път, не може да се случи в домашни условия. Може да има усложнения при пъпната връв, да има кислороден недостиг. В домашни условия не може да бъде осигурен неонатолог, детски реаниматор. При този вид раждане има висока майчина и детска смъртност. Много повече са минусите отколкото предимствата”, категорична е доктор Янкулова.

Алтернативи с обезболяващ ефект

Хидротерапия

При хидротерапията бременната жена се потапя в топла вана. Смята се, че е изключителна полезна за бъдещите майки, които нямат усложнения по време на бременността. Хидротерапия намалява усещането за болка, но за водещия раждането е много трудно. „Това по-скоро е метод за облекчаване на раждането. Един от вредните ефекти е съществуването на възможност, при която жената да не може да излезе от ваната, защото е напреднало раждането. Ако е във вторият период, когато се изгонва плода, ако се изпусне границата между първия и втория период, е доста трудно да изкараш жената от ваната. Контролът е труден за медицинския персонал. И при този метод не може да се слушат детските тонове, не може да следят маточните контракции. Оттук идва рискът, защото кабелите на монитора не може да се включат под вода. Съществуват инфекциозни усложнения заради самата водна среда”, обяснява доктор Янкулова.

д-р Фиданка Янкулова
д-р Фиданка Янкулова
Акупунктура

Слабо е проучен обезболяващия ефект на акупунктурата. „По-скоро този механизъм има силен психологически ефект, но обезболяващият му такъв е доста скромен като сила. Освен това е неудобен от времева гледна точка - отнема много време за изпълнение, приковава раждащата жена за дълго време, трябва да стои неподвижна, което е почти невъзможно предвид контракциите. Изисква много време, добре подготвен персонал, но е обременително за раждащата жена. Точките, в които се осъществява, са 9 - четири на корема, една на ръката, три на корема и 1 на коляното.”

Хипноза, музика и ароматерапия

„Хипнозата отдавна е изоставен като метод в съвременните практики с доказана несигурност за обезболяване. Колкото до музиката, тя определено въздейства и на майката, и на плода. Пуска се между контракциите, в родилните зали са снабдени с такава техника. Установено е, че плодът предпочита музиката на Шопен, на Вивалди, на Моцарт. Успокоява сърдечната дейност на бебето, отслабва стреса. В България са малко проучванията на тоя ефект и обезболяващия ефект е много скромен.”

Миризмата, съпътстваща ароматерапията, винаги е приятна, но за съжаление няма никакъв обезболяващ ефект по време на раждане. Единственото й предимство е създаването на една по-комфортна среда, която успокоява бременната жена. „Нека обаче не забравяме, че независимо от личните предпочитания за обезболяване на раждането, то трябва да става в специализиран родителен център”, напомня доктор Янкулова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X