Напишете дума/думи за търсене

Да се откажем ли от секс по време на бременност?

Всяка жена, която очаква бебе, се тревожи дали е безопасно да прави секс по време на бременността. Някои от страх се отказват от полови контакти, а други пък дори преоткриват любовния живот. Важното е преди всичко да слушате сигналите на тялото си.

Буря от хормони

Още в началото на бременността се подгответе, че ще изпитвате всякакви емоции и те неизбежно ще се отразят на сексуалния ви живот. Забранете си да се обвинявате, да се притеснявате или да се стараете да правите неща, за които нямате сили. Някои жени се страхуват да не разочароват партньора си и едва ли не си поставят лимит да правят секс поне няколко пъти седмично. Не се насилвайте. Дори небременните жени нямат постоянно сексуално желание, та какво остава за очакващите дете. Подгответе се за истинска буря от хормони – ще има дни, в които само от мисълта за секс, ще ви се повдига, но ще има и дни, в които ще се чувствате много по-разгорещена. Дори самият д-р Спок съветва бременните да не се отказват от здравословния полов живот. Той обяснява, че след първоначалните няколко месеца на дискомфорт, следват месеци на хормонална превъзбуда, през които жената може да достигне до неочаквани за нея нива на удоволствие. Причините са повишените хормонални нива и по-доброто кръвоснабдяване в тазовата област.

Всичко е въпрос на поза

За да може да се чувствате добре по време на секс, просто подберете подходящата поза. Сега е моментът да се откажете от мисионерската, която крие риск от прекалено притискане на корема. В “300 въпроса за бременността” Бригите Холцгреве определя трите оптимални пози за секс по време на бременност – легнали на една страна, жената отгоре или жената, застанала на колене и подпряна на ръце. При всички тези пози не се прилага никакъв натиск върху корема, а когато жената е отгоре сама може да регулира силата на проникването и да спре и при най-малкия дискомфорт.

Полезна, но и опасна сперма

Специалистите са единодушни, че сред най-добрите естествени начини да се предизвика раждане в деветия месец са разходките, яденето на пикантна храна и сексът. От една страна причината е, че оргазмът предизвиква контракции, но от друга, че спермата съдържа простагландин, който предизвиква разширяване на шийката на матката. Д-р Арлийн Айзенберг подчертава в “Какво те чака, когато чакаш дете”, че спермата може и да е има полезно действие в деветия месец, но може да доведе до преждевременното разкритие в седмия или осмия, затова бременните трябва да използват презервативи през тези последни месеци.

Избягвайте:

- да правите секс, ако изрично ви е забранено от лекар при диагноза предлежаща плацента, при кървене и болки или ако сте имали предишни спонтанни аборти;

- прекалено грубите сексуални игри, грубото проникване може да доведе до проблеми;

- използването на овлажняващи лосиони, освен ако не са ви изрично предписани от специалист. Те могат да променят влагалишната флора и да доведат до гъбички.

- прекаленото стимулиране на гърдите. Много бременни спират да се наслаждават на ласките по зърната. Причината е, че те стават свръхчувствителни и дори болезнени на пипане. Докосването им може да доведе до нежелани контракции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X