Напишете дума/думи за търсене

Страничните ефекти на контрацептивите

Докато сме тийнейджърки, предпочитаме „надеждността” на презервативите, когато трябва да се опазим от ненавременно родителство. После порастваме и методите, предпазващи ни от бременност, също променят траекторията си. Всяка от нас борави с различни оръжия срещу ненавременно зачеване. Някои се облягат на обет на въздържание, други залагат на бариерните методи, а трети се доверяват на хормоналните контрацептиви. Има и такива, които предпочитат имплантите и перманентната оперативната стерилизация.

Контрацептивите може в повечето случаи да ни предпазват от непланирана бременност, но и за това си има цена, различна от тази в аптеката.

Няма „най-добър” контрол на раждаемостта...

Всеки метод си има за и против. Главоболие, замайване, свръхчувствителност в гърдите и гаденето са дребни участници в палитрата от странични ефекти, които ни предлагат хормоналните контрацептиви. Ако се чудите защо вече не желаете толкова партньора си, смело обвинете намаленото си либидо, „подарено” ви от хапчето антибебе. Заради рязката смяна на настроението сте в състояние да изпотрошите сватбения сервиз за чай от свекървата, да не говорим за досадното акне, което не сте имали дори през пубертета.

При жени, които приемат хормонални контрацептиви, тройно е завишен рискът от появата на тромби. Но за сравнение – по време на бременността и раждането възможността за образуване на тромб е от 5 до 10 пъти по-висока. Ако не страдате от високо кръвно, диабет и не сте пушач, спокойно можете да приемате орални контрацептиви до менопауза.

...но понякога има ползи

Всеизвестно е обаче, че всяко хапче си има две страни. Хормоналните противозачатъчни намаляват риска от рак на яйчника и ендометриума с 80 процента при жени, които са приемали такива медикаменти поне 10 години. Противно на твърденията, те не покачват риска за рак на гърдата, макар че леко повишават риска от карцином на шийката на матката. Той се редуцира веднага след спирането на хапчето.

Странични ефекти и рискове при различните типове противозачатъчни

Диафрагмите, цервикалните шапки, презервативите и спермицидите могат да причинят подуване на вагината. Раздразнение, алергични реакции, пропадане на влагалището, инфекция на уриналния тракт, токсичен шок са само част от „привилегиите”, с които ни сдобиват бариерните методи.

Лепенките, вагиналните пръстени и контрацептивните инжекции също не са цветя за мирисане. Кървенето между два менструални цикъла, качването на килограми, завишаване риска от инфаркт и инсулт, загубата на костна плътност и подуването на вагината са осезаемите странични ефекти от тези разновидности на хормонални методи против забременяване.

Гумените импланти, които се слагат подкожно в областта на над лакътя, имат продължителност на действие от 3 до 5 години. Нередовен цикъл, кисти на яйчниците, депресия и понякога косопад са едни от най-драстичните им странични ефекти.

Спиралите не предпазват от извънматочна бременност. Спазми, възпаление на таза, стерилност и възможност от пробиване на матката е цената, която трябва да платим, ако не искаме бебе „точно сега”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X