Напишете дума/думи за търсене

Как помага на здравето фолиевата киселина

Фолиевата киселина е изключително полезна за организма. Тя е храна за мозъка, тонизира сърцето, намалява риска от инсулт, бори се с умората и депресията. Известна е и като витамин В9, който е водоразтворим.

Набавя се от хляб, плодове, зеленилки и месо

Човешкото тяло не произвежда фолиева киселина и не може да съхранява запаси от нея за продължително време. Затова са ни необходими източници за набавянето й, като препоръчителният дневен прием за възрастни е 180-200 мкг. Основен източник на фолиева киселина е хлябът, който осигурява 50% от дневната потребност. Тя се съдържа в пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно, пшеница и пшеничен зародиш, кълнове, мая, бирена мая. Има я в тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, тиква, авокадо, аспержи, броколи, грах, домати, зеле, карфиол, ряпа. Съдържа се в плодове като пъпеш, кайсии, цитрусови, сушени плодове (особено фулми, стафиди), банани. Може да я набавят и варива като боб, леща, жито, ечемик, соя, паста. Фолиева киселина се съдържа и в животински продукти като пилешки дробчета, месо, яйца, извара, агнешко, свинско, говеждо.

Формира хемоглобина

Когато постъпи в организма с храната, фолиевата киселина попада в черния дроб и плазмата, както и в червените кръвни клетки, където се свързва с глутамати и желязо, за да се формира хемоглобин. Недостигът й е една от главните причини за макроцитна анемия, особено при хора с бедна диета. Тя също така поддържа еластичността и добрия тонус на кожния епител и здравината на косъма. Засилва жизнения тонус и имунитета, като подпомага активността на белите кръвни клетки и синтеза на антитела. Витамин В9 играе ключова роля за сърцето и пази от отлагане на атеросклеротични плаки.

Специалисти твърдят, че ако витаминът се приема в продължение на година, се намалява рискът от инсулт с над 18%. Ако приемът продължи над 3 години, рискът намалява с над 30%.

Този витамин забавя загубата на слух и е полезен за хора с подобни проблеми.

Фолиевата киселина е лечител на пролетна или хронична умора, на депресия или тревожност. В комбинация с цинк подобрява качеството на семенната течност и на мъжката потентност.

Нарича се „храна за мозъка“, защото помага за съхраняване на паметта дори при напреднала възраст. За възрастните хора е важен приемът на 800 микрограма фолиева киселина на ден като хранителна добавка или 1400 мкг от храната.

При ежедневен прием на алкохол се приема повече витамин В9

Ако се консумира алкохол в по-големи количества, повече от 2 г витамин С дневно, медикаменти, съдържащи естрогени, орални контрацептиви, сулфамиди, фенобарбитал или аспирин, ще се наложи да увеличите приема на фолиева киселина. Най-сигурният начин за постигане на добро здраве е, като се приемат под формата на хранителни добавки витамините В9, но в съчетание с В6 и B12. А достатъчни количества витамин В9 може да си осигурите с приема на 200 г стафиди - 300 мкг, 100 г мая за хляб - 550 мкг, 100 г говежди черен дроб - 240 мкг, 100 г извара - 40 мкг, 100 г ръжен хляб - 30 мкг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X