Напишете дума/думи за търсене

Мащерката недолюбва акнето (+рецепта)

Ако не сте особени любители на мащерката в гърнето, то може би ще й намерите място върху лицето. Оказва се, че тази билка изобщо не е добре настроена към акнето, което разваля иначе приказния ви вид.
Напоследък дерматолозите усилено работят върху проучването на полезните свойства на мащерката, невена и смирната, които се борят срещу Propionibacterium acnes - анаеробна бактерия, причиняваща акне.

И трите растения са ефективни срещу това кожно заболяване, но мащерката е най-мощната от трите и е в пъти по-голям враг на акнето от бензоил пероксида. В нея има танини, флавоноиди, които действат антисептично и успокояващо.
Проблемът с лечение на акне с бензоил пероксид е страничните ефекти, с които се свързва. Изгарящото усещане и дразнението на кожата не са нещо необичайно, що се отнася до този лечебен метод.

Специалистите твърдят, че третирането на акнето с билки е в пъти по-неинвазивно за кожата. Това се дължи на техните антивъзпалителни качества,
които в никакъв случаи не отстъпват на ефективност на третирането с химикали.
Мащерката е щедра на основни минерали и витамини, които са задължителни за доброто здраве. Това растение е един от най-богатите източници на калий, желязо, магнезий, калций, манган и селен.

Тя е пълна с витамини от групата В, бетакаротин, витамин А, витамин С, витамин А и фолиева киселина.

Маска от банан и мащерка против акне
Намачкайте един средно узрял банан. Комбинирайте го с 3 супени лъжици свежа мащерка, нарязана на ситно. Към тях прибавете 1/4 ч.ч. кисело мляко и 2 супени лъжици мед. Нанесете сместа върху добре почистената кожа на лицето. След не по-малко от 15 минути изплакнете с хладка вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X