Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с неприятните афти и рани в устата

Почти всеки човек е изпитвал неприятното усещане и болка при появата на раничка в устната кухина. Обикновено раничката изчезва от само себе си в рамките на седмица. След известен период от време е възможно обаче да се появи отново. Тази последваща поява говори за наличието на така наречената афта. Но не оставяйте с впечатлението, че всяка рана в устната кухина е афта. Повтарящите се афти, или афтозен стоматит, е диагноза, която може да бъде поставена от вашия зъболекар.

Афтите се срещат при хора от всички възрасти, но появата им е особено честа и характерна при децата и при хора, които носят зъбни протези. Те са ранички с характерна големина и форма, които нарушават целостта на лигавицата на устната кухина. Силно болезнени са при допир с език или при попадане на храна и течности върху тях. Соленото и киселото особено силно дразнят афтите. За децата усещането е толкова неприятно, че може да откажат да се хранят, докато афтата заздравее.

Основна причина за появата на афти е спад в имунната система. Тогава организмът сам произвежда антитела срещу собствения си епител на устната кухина.

Замърсяванията на устната кухина често водят до инфекции, които може да прераснат в появата на ранички. Гризането, хапането или дъвченето на твърди, груби и остри предмети водят до нараняване на меките тъкани в устата. Така образувалите се малки ранички лесно се инфектират от бактерии и също се стига до афти.

Често срещана е и връзката между появата на ранички и носенето на ортодонтски апарати, зъбни протези или брекети. Фината лигавица на устата лесно може да се нарани от пластмасовите и металните елементи. Влошената хигиена на устната кухина и повишеното наличие на микроорганизми, които често съпътстват носенето на шини и брекети, също може да бъде причина за локалното възпаление и дразнене.

Появата на афти може да се свърже и с алергия към някои храни, както и при непълноценно хранене – при недостиг на витамини от група Б, витамин С, цинк, желязо, калций и фолиева киселина.

Преодоляването на болката и ликвидирането на афтите е възможно с използване на продукти под формата на гелове, които се нанасят на наранените места. Различните видове гел може да успокоят болката, да въздействат противовъзпалително, да ускорят заздравителния процес и да увеличат устойчивостта на лигавицата. Важно е гелът да не предизвиква странични реакции като чувство на парене, тръпнене или пък промяна на вкуса.

За лечението на афтите и раните в устната кухина е важно да изберем продукт, съдържащ естествени съставки. Такъв е например „Протефикс Протект Гел“ – немски продукт за приложение при възпалена устна лигавица, който съдържа глицерол-оксид-триестер, добиван по иновативен патентован метод от растителни масла.

Гелът е лесен за употреба - просто е необходимо да се нанесе върху раната или афтата (например с помощта на клечка за уши), а ефектът се усеща веднага. Той образува защитен филм, като афтата /раничката/ остава изолирана от слюнката. Болката изчезва, вследствие на което приемането на храни и напитки не е вече болезнено и неприятно. Бързо ще започнете да се храните пълноценно, а това е важно за възстановяването и зарастването на раните.

„Протефикс Протект Гел“ може да се използва при всички видове наранявания в устната кухина - вследствие на прехапване или пък предизвикани от ортодонтски апаратчета, брекети и зъбни протези. Продуктът действа като гингивална превръзка, като успешно се задържа върху влажната лигавица – изолира и протектира наранения участък от външните дразнители (слюнка, храни, напитки и др.) и помага за бързото оздравяване.

И не забравяйте - ако раничката или афтите не изчезнат в рамките на една седмица, е важно да направите консултация със стоматолог.

X