Напишете дума/думи за търсене

8 странични ефекта на антибиотиците

Най-популярните странични ефекти от приемането на антибиотици са гадене и диария. Почти всеки знае за тях - или от лекари, или от собствения си опит. Но има и други, за които рядко се говори.

1. Гъбична инфекция

Антибиотиците променят хабитата на бактериите в тялото, което ни прави уязвими към гъбични инфекции. Те може да се появяват в устата, по кожата, по ноктите, а често и в гениталиите.

Какво трябва да направите?

Ако ви е предписан дълъг курс на лечение, трябва да започнете да приемате пробиотици заедно с антибиотиците.

2. Оцветяване на зъбите

Тетрациклинът може да доведе до оцветяване на зъбите при деца до 8-годишна възраст. А ако бременна жена приема това лекарство, има шанс бебето да има проблеми със зъбния емайл.

Какво трябва да направите?

Доксициклинът не причинява оцветяване на зъбите, затова може да бъде приеман без последствия. Но, разбира се, само ако ви е предписан от лекар.

3. Треска

Тя може да бъде причинена от много неща, не само от антибиотици. Но ако сте забелязали треската веднага след като сте започнали да ги приемате, може да имате алергична реакция към лекарството, което пиете.

Какво трябва да направите?

Треската вероятно ще изчезне сама по себе си съвсем скоро. Но ако е твърде силна, консултирайте с вашия лекар за промяна на лекарството.

4. Алергична реакция

Една от най-опасните антибиотични реакции е алергичната. В този случай пациентът може да съобщи за сърбящ обрив, подути клепачи, устни, език и дори гърло, което може да доведе до задушаване. Понякога в ситуации като тези доза адреналин може да спаси човека.

Какво трябва да направите?

Трябва да съобщите на вашия лекар за този страничен ефект и да започнете да приемате антибиотици от друга група.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X