Напишете дума/думи за търсене

Предимства и недостатъци на чая

Много различни култури се възползват от удоволствието, което носят билковите чайове от векове насам. Чаят често е провъзгласяван за еликсир с присъщите му предимства. Например зеленият чай предпазва от някои видове рак, намалява риска от инсулт, забавя началото на Паркинсон и понижава кръвното налягане. Въпреки това не всеки тип чай е здравословен, особено ако се прекалява с количествата. Имайте предвид, че ако сте бременна, приемате медикаменти или страдате от някакво заболяване, по-добре се консултирайте с доктор, преди да включите някакъв нов сорт чай в ежедневието си.

Предимства

Натурален и безопасен

Пиенето на чай е ритуал, възхваляващ богатствата на природата. В крайна сметка колко билки биха се похвалили с две хилядолетия история зад гърба си, какъвто е случаят със зеления чай. Той е чудесен за сваляне на килограми и за разлика от предписаните илачи, няма нужда да сте под лекарско наблюдение, докато си посръбвате сладко от него.

Достъпен и мощен

Плодове като нара съдържат също толкова антиоксиданти като зеления чай. Въпреки това количеството от екзотичния плод трябва да е повече, за да навакса с благинките, които се намират само в 3 грама от чая, сварени в гореща вода. В чаша от тази напитка има повече катехини – основните антиоксиданти в зеления чай, отколкото в 10 чаши червено вино и в 200 грама черен шоколад.

Естествен враг на мазнините

В зеления чай няма калории, разбира се, ако не решите да го подсладите със захар. Той забързва метаболизма ви и гори мазнини.

Прилив на енергия

За да приготвите чай, ви трябват пет минути, но пък ободряващото му действие може да продължи цял ден. В него се съдържа кофеин, който стимулира, и сладникав танин, който пък укротява прекалената приповдигнатост.

Недостатъци

Странични ефекти

Някои чайове имат неблагоприятно въздействие върху нас. Може да предизвикат безсъние, безпокойство или раздразнителност. Киселините, главоболията, диарията, гаденето, запекът и загубата на апетит са едни от страничните ефекти на чая. Освен това не е изключена загуба на зъби и плътност на костите, ако консумирате твърде концентриран чай в продължение на десетилетие.

Несъвместимост с лекарства

Зеленият чай не си взаимодейства особено добре с антикоагулантите. Това може да засили риска от образуване на тромби. Билковите отвари, които съдържат кофеин, влияят на антидиабетните медикаменти и лекарства за склероза, както и на някои антибиотици.

Недостатъчното му познаване

Преди да хукнете да варите поредната „здравословна” трева, се консултирайте с билкар или доктор. Например сената и зърнастецът, който е враг на запека, може да обостри гастро-чревни проблеми и да ви сдобие със свирепа диария. Чай от мандрагора и репей може не само да замъгли зрението ви, но да доведе и до делириум. В големи количества отварата от черен оман може да ви сдобие с непоправимо увреждане на черния ви дроб.

Зеленият чай е забранен за бременни жени. Може да предизвика преждевременно раждане, недостатъчно тегло на плода, а в някои случаи е причина и за смърт. Това е защото катехините в зеления чай може да повлияят на действието на фолиевата киселина в тялото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X