Напишете дума/думи за търсене

Тази напитка е по-калорична от шоколада

Отдавна са известни качествата на кафето като средство за борба с килограмите. То бе обявено за съюзник на всички отслабващи. Идеално е да се консумира от хора, които искат да смъкнат килограми, защото засилва метаболизма. Освен това е подходящо за масажи против целулит. Ново австралийско изследване обаче разкрива неподозирани качества на кафето и хвърлят в смут всички. При определени случаи кафето вместо да ни помага да отслабваме може да ни кара да напълняваме.

Изследването е на Western Australian Institute for Medical Research и заключенията са категорични, че при прекомерна консумация (5-6 чаши на ден) вместо да помага разграждането на мазнините, кафето допринася за натрупването им.

Причината?

Тя се нарича хлорогенна киселина и е основно фенолно съединение в кафето. При изследването са проведени опити с лабораторни мишки и е доказано, че при прекомерен прием на тази киселина, се наблюдава анормално натрупване на мазнини.

Смята се също, че кафето наистина засилва метаболизма ни, но от друга страна много бързо ни кара да изпитваме глад. Тоест ако пиете кафе веднага след хранене, рискувате да почувствате глад дори само час след това.

Австралийските учени алармират обаче, че основният риск при прекомерната консумация на кафе не е напълняването, а рискът от развитие на диабет. За това говори фактът, че при изследването са се наблюдавали по-висока глюкозна непоносимост и увеличена инсулинова резистентност.

Единственото успокоително е, че това се случва едва при консумация над четири чаши на ден. Така че не е нужно да се отказвате от жизненонеобходимата си напитка сутрин, просто да не прекалявате с нея.

Не забравяйте!

Любимото ви капучино, ако е с пълномаслено мляко или сметана също е калорийна бомба. Американска асоциация по здравословно хранене публикува списък с калориите в най-предпочитаните кофеинови коктейли и резултатите са шокиращи. Капучино в една от най-известните марки кафенета ни носи точно 561 ккал, което е една четвърт от препоръчителния дневен прием за една жена. Което означава, че дори и нищо да не ядете, ако изпиете четири чаши капучино, все едно сте се хранили пълноценно четири пъти през деня.

Цифрите не са благоприятни и за другите напитки. Мока със сметана ни носи 440 ккал, а капучино с шоколад – 619 ккал. Дори някои от видовете кафета на капсули могат да стигнат до 200 ккал за чаша. Затова винаги следете калорийната информация, ако марката или веригата го позволява. Някои компании публикуват такава на сайтовете си. Не е нужно да ви става мания, но понякога дори само малко ликьор в любимата ви напитка може да увеличи двойно калорийната й стойност.

За съжаление стигаме до извода, че дори и кафето като всички останали удоволствия, трябва да се консумира умерено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X