Напишете дума/думи за търсене

5 тибетски съвета за женско здраве

Доктор Пунцог Уангмо е ръководителка на отделението по тибетска медицина в института Shang Shung в САЩ. Смята за своя мисия да разпространява уникалното наследство на тибетската медицина по света. Ето кои са препоръките, които отправя към жените:

1. Слушайте ритъма на тялото си

Организмът ни може да се сравни с автомобил – през детството и юношеството можем да развиваме високи скорости, постоянно натискаме падала на газта. Но ако не променим отношението към здравето си, колата може просто да се счупи. Много млади хора често не са информирани за последствията от нездравословното хранене и вредните навици. Мнозина веднага след ставане сутрин сядат на компютъра и остават в тази позиция цял ден - което означава, че в края на деня и тялото е обездвижено, а умът не е в състояние да се отпусне. Тибетската медицина учи, че здравословният начин на живот трябва да се възпитава от най-ранно детство. Така винаги ще сме наясно от какво има нужда тялото ни.

2. Когато е студено, се обичайте топло

Този елементарен на пръв поглед съвет е от първостепенна важност за жените. Носенето на тънки дрехи в студеното време и консумацията на ледени напитки водят до преохлаждане на тялото, а това е най-прекият път към проблеми с бъбреците и репродуктивната система. Ако твърде често консумираме храни със студена природа (например картофи, елда), според тибетската медицина се повишава рискът от нервност, неспособност за концентрация, безсъние, спадове в настроението, нестабилни емоции, болки в кръста и долната част на корема, заради нарушения в кръвоснабдяването.

3. Създавайте си щастие от малките неща

Тибетската лекарка разказва: „Когато дойдох в САЩ, при мен започната да идват за преглед красиви и млади жени, които се оплакваха от депресия, безсъние, ниско самочувствие. Отначало не можех да повярвам как е възможно. Дори ми се струваше, че не ги разбирам правилно и може би ми се подиграват. Всички те водеха спокоен, комфортен живот, в страната им нямаше война, имаха покрив над главата – за какви проблеми говореха? След време осъзнах, че тези жени наистина имат проблеми. Колкото повече вещи имаш, толкова повече са и причините за тревога. Тибетската медицина предлага всеки ден да си спомняме какво означава човешкият живот, кои са истинските ценности. Животът не е само един вкус, а цял коктейл. Само когато осъзнаем истинските ценности, преставаме да участваме в безумното състезание, в което всеки набира безсмислени точки. Обръщам се към пациентките и с молба да потърсят вътрешния си свят – само така човек може да се излекува и от най-големите си страхове. Можете да започвате всеки нов ден с тези мисли: „Относително здрава съм, в страната ни няма война, имам топъл дом и съм обградена от любими хора, имаме достатъчно храна”. Подобно начало а деня ще ви дари с благодарност и омиротворение.”

4. Не забравяйте за себе си, докато се грижите за близките си

За много жени по света най-важната цел е да създадат семейство и да се грижат всички да са здрави и щастливи. Но ако тази грижа ви погълне напълно, може да се превърне в своята противоположност – и вместо да помагате, да вредите на семейството си.

5. Грижете се за вътрешната си красота

Истинската красота на жената е нейният характер. В Тибет се смята, че енергията на жената е енергия от слънцето: когато слънцето изгрее, природата се пробужда за живот. Енергията на слънцето е енергия на състраданието и доброто – именно в това е женската красота. Когато сме подложени на стрес, красотата ни повяхва. Затова тибетската лекарка съветва са се стараем да поддържаме слънчево настроение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X