Напишете дума/думи за търсене

8 странични ефекта на антибиотиците

5. Чувствителност към слънцето

Някои антибиотици (тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) може да окажат влияние върху чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Ако сте изложени на твърде много слънчева светлина, докато приемате тези лекарства, шансовете за слънчевото изгаряне се увеличават. Споменатите лекарства може да причинят обрив дори ако човек е прекарал само 15 мин на слънчева светлина.

Какво трябва да направите?

Най-добре е да не се излагате на слънчева светлина от 10:00 до 14:00 часа, да използвате слънцезащитни продукти и да покривате кожата с дрехи.

6. Сърдечни проблеми

Това не се случва често, но антибиотиците може да причинят сърдечни проблеми. Обикновено причиняват аритмия или ниско кръвно налягане.

Какво трябва да направите?

Посетете лекаря си за смяна на лекарството.

7. Главоболие и замаяност

Главоболието и замайването също са много популярни странични ефекти, които хората изпитват при приемане на антибиотици. Обикновено те изчезват след като спрете да пиете лекарствата.

Какво трябва да направите?

Ако главоболието ви не е много силно, може да вземете болкоуспокояващо средство. Ако болката е непоносима, трябва да посетите лекар.

8. Нежелана бременност

Ако приемате рифамицини и контрацептиви, ефектът от хапчетата за контрол на раждаемостта може да намалее. В резултат на това се увеличават шансовете за нежелана бременност.

Какво трябва да направите?

Докато приемате антибиотици, използвайте допълнителен метод за предпазване от нежелано зачеване.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X