Напишете дума/думи за търсене

Слънце и лекарства понякога е опасна комбинация

Не е минало много време от предишното ви ходене на море. Не защото разликата от банските все още е на линия, а заради белезите от миналогодишното слънце по кожата на ръцете, по лицето, около деколтето, които сякаш не са мръднали изобщо.

Малки точици, следи от обриви, кафеникави петна. Кожата се променя с годините, поносимостта й към агресията на слънцето също. Не е изключено обаче някои медикаменти да утежняват допълнително положението, като реагират токсично или алергично под въздействието на слънчевите лъчи или повишат чувствителността на кожата към UVA и UVB.

Антибиотици

Ако ви предстои морска ваканция, а неизбежно трябва да приемате такъв медикамент, задължително проверете дали антибиотикът е подходящ за употреба при излагане на слънце. И ако не е, не експериментирайте, а се погрижете тялото ви да е покрито с удобни и памучни дрехи.

Противозачатъчни таблетки

Употребата им не е задължително да повлияе на всяка жена при продължително излагане на слънце. Но ако усетите, че лъчите започват да припарват на кожата необичайно бързо, имайте предвид, че контрацептивите може и да имат известна вина за това. Използвайте задължително слънцезащитен крем при това с висок фактор преди да се покажете на слънце.

Антидепресанти, лекарства за сърдечносъдовата система, болкоуспокояващи

Възможно е някои от тях също да реагират неблагоприятно за организма под жарките лъчи. Не се отказвайте от пълноценна лятна ваканция обаче. Консултирайте се с лекаря си как да продължите лечението без това да е за сметка на заслужената ви почивка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X