Напишете дума/думи за търсене

Орловият нокът e полезен за здравето (+рецепта)

Орловият нокът се отглежда у нас предимно като декоративно растение, което покрива и краси оградите. Но в Китай той е по-популярен с лечебните си свойства.
Според традиционната китайска медицина орловият нокът изчиства токсините и охлажда организма, заради което чаят от него е предпочитана напитка в летните жеги.

В китайската медицина се използват цветовете, листата, стъблото и кората на орловия нокът. От тях се приготвят лекарства, които лекуват проблеми със ставите, дизентерия, кожни заболявания, настинки, бронхити и др. Освен вътрешно може да се използва и външно за промивки на кожата при състояния като инфекции, рани и възпаления. Чаят от орлов нокът облекчава симптомите на настинка, пневмония и други инфекции на горните дихателни пътища.

Орловият нокът често се комбинира с други билки. Съчетан с маточината облекчава симптомите на грипа; с хризантеми лекува високата температура и вирусните заболявания; с мента се прилага за промивки на обриви; с иглика и плодове черница действа отхрачващо, облекчава кашлицата и симптомите на астма.

Чай от орлов нокът с мента

Продукти: 30 гр сушени цветове орлов нокът, 10 гр сушена мента, 60гр пресен корен от тръстика.

Начин на приготвяне: Измийте орловия нокът и корена от тръстика и ги варете 15 минути в 500 мл вода, след което добавете ментата и варете още 3 минути. Прецедете и добавете захар на вкус.

Действие: пречиства кръвта, утолява жаждата, облекчава настинката, понижава високата температура.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X