Напишете дума/думи за търсене

Раждане без болка, но на каква цена

Прекрасно осъзнавам факта, че няма да открия нова версия на Теорията на относителността, ако заявя гръмко, че всяко раждане е уникално. Както знам, че болка с болка няма равна. Тя зависи от различни фактори, в това число размерът и позицията на плода, както и силата на контракциите. Някои жени ходят на курсове за дишане и успокоителни техники, които да помогнат по време на раждането на рожбите им. Други пък се спират на добре изпитани медикаментозни практики, които изключват напълно или намаляват болката.

„Нормалното раждане е спонтанно през естествените родови пътища. То е без повреди за майката и плода, когато говорим за здрави бременни. Понякога в процеса на раждане за съжаление се случват непредвидими усложнения, при които то завършва по оперативен начин. Всичките възможни сценарии обаче трябва да се обяснят на бременната жена, защото тя невинаги има акушерски познания. Трябва да се иска нейното съгласие за различна реакция от обичайната. Контактът с бъдещата майка трябва да е налице”, съветва акушер-гинекологът д-р Фиданка Янкулова.

д-р Фиданка Янкулова
д-р Фиданка Янкулова

Лекарствено обезболяване на ражданията

За медикаментозно обезболяване се използват анестезия и аналгезия, които предизвикват загуба на активност в част или в цялото тяло. При регионалната анестезия не се потиска съзнанието и жената е в контакт с околните.

Епидурална анестезия

„Тя е един златен стандарт, който се утвърди последните години в родилните зали. Вече се наблюдава едно отлично владение на тази практика у нас. Трябва да има обезболяване на раждането по този начин, ако жената го иска, разбира се. Епидуралната анестезия или епидурален блок е един от най-добрите варианти. Предимство е, че освен ефекта върху болката, има и по-добро кислородно насищане на плода и намалява стреса”, обяснява доктор Янкулова, която обаче предупреждава и за неизбежните странични ефекти при това обезболяване. „ При майката се получава хипотония (ниско кръвното налягане), която се развива след раждането. Това е перманентно състояние. В редки случаи може да бъде опасно падането на кръвното налягане, което е продължително и трудно подаващо се на контрол. Когато има добра хидратация по време на раждането, това може да се редуцира като постродилен ефект. Доброто оводняване трябва да се съблюдава от анестезиолога, тъй като винаги има загуба на течности – с пукането на околоплодния мехур, с изпотяването, с ускореното дишане, раждащата жена губи течности.”

Доктор Янкулова споделя, че има опасност от покачване на епидуралния блок, ако се инжектира много голямо количество анестезия. Това покачва нивото му и може да се наблюдава парализа на дихателните мускули, специално на диафрагмата, затруднения в дишането, което пък води до следродилно главоболие. Маточната активност понякога намалява, удължава се първият период на раждане (пълното разкритие).

Вторият, в който се изгонва плодът, също става по-дълъг, защото напъните се забавят и понякога се налага да се използва изходящият форцепс. „Понякога епидуралните блокове спират всякаква маточна активност, бременна жена се отпуска в резултат на хипотонията и тогава единственият начин на това ниво да се извади плодът жив е форцепсът. А не е желателно едно раждане да завършва така. Той си има, разбира се, своите показания, никой не го отрича като метод, но не трябва да се стига до там. Изходът от едно раждане не трябва да е такъв”, категорична е доктор Янкулова.

Оперативно раждане

Доста от жените предпочитат оперативния начин на раждане заради непреодолимия страх от болката, съпътстваща нормалното раждане. Често се прилага и след акушерска анамнеза. „Стерилитет, който е лекуван дълго време, силно желаното дете... Такъв тип нагласа на психиката, която не може да приеме загуба на плода при една дълго чакана бременност, макар и протекла нормално. Много често акушерът сам дава избора на поведение – тоест раждането да се случи по оперативен път. Има относително по-голяма сигурност за майката и за плода. Задължително трябва да се изтъкнат някои недостатъци. Чисто оперативния риск. Кръвозагуба, инфекции, които има и при нормалното раждане. Родилката се възстановява по-бавно.

Спазва се определен режим на легло, има последваща рехабилитация. Майката не може да се прегърне детето в първите часове след раждането. Най-ранният контакт, това е нещо, на което се акцентира в по-големите центрове по света. Веднага след раждане детето, което е още мокро, се поставя на гърдите на майката. Това е една от разликите при нормалното и оперативното раждания. При второто този силен първи контакт не се случва веднага. Той е чисто емоционален, стимулира бързо възстановяване, бързо свиване на матката, което е необходимо, бързо започване на процеса на кърмене.”

Понякога при оперативното раждане се налага използването на генерална анестезия. Тя се прави в условията на спешност. Има рискове от алергична реакция, отново хипотония, но не в такава степен, както при епидуралното обезболяване. Не е изключено понижаване на кръвното налягане на плода и неонатална депресия.

„Независимо на какво раждане ще се спре бременната жена, екипът, който ще води раждането, трябва да владее метода на израждане, който ще прилага, до съвършенство. В противен случай не бива да се прибягва към него. Това е постулат, който не бива да се пристъпва”, съветва доктор Янкулова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X