Напишете дума/думи за търсене

За и против раждането във вода

За две години д-р Валентина Григорова - завеждащ родилна зала в Първа АГ болница "Св. София", е изродила около 100 бебета във вода. Иначе броят деца в цялата й практика е над 10 000. Казва, че е желателно жената да има едно раждане, за да избере второто да е във вода. То е по-самостоятелно за майката и е добре тя да има опит.

Важно е бременната да е мотивирана, здрава и още:

- да няма сърдечни проблеми, защото топлата вода може да предизвика усложнения, както и високо кръвно налягане;

- да няма бъбречно заболяване, което е свързано с отделяне на бактерии в урината;

- да не е с бактериална вагиноза - т.е. влагалището да е чисто;

- да не е бременна с близнаци, защото раждането обикновено е по-сложно и оперативно;

- бебето да не е прекалено голямо - над 4 кг, въпреки че д-р Григорова е израждала бебе с тегло 4.600 кг., което се появило бързо и лесно;

- Добре е родилката да е до 35-годишна, макар че д-р Григорова е имала пациентка на 43 години, която родила първото си дете във вода и то изключително бързо.

Не се поставят упойки

При пристигането на пациентката за раждане й се прави ехограф и й се поставя абокат. Ако на жената й стане лошо и колабира, чрез него й оказват медицинска помощ. При това раждане няма нужда от епидурална или от спинална упойка. При спиналната краката са неподвижни, а във водното раждане майката кляка, ляга, обръща се, за да нагоди тялото си за раждане, както й е най-удобно. Може да се направи само инжекционно обезболяване с анестетици.

Ваната е голяма и удобна

Има специално повдигнато място за сядане на родилката и за опиране на краката й. Потопени във водата, жените релаксират, отпускат се меките им родови пътища и перинеумът. При нормално раждане тъканта обикновено се разкъсва, когато бебето не може да излезе лесно, но под релаксиращото действие на топлата вода жената се отпуска и рядко получава разкъсвания. А и болката намалява.

Когато бебето се появи

"В момента, в който бебето се изроди във водата, го слагаме на гърдата на майката, докато тя още е във ваната. Голяма част от пациентките си държат пъпната връв и искат да се пререже, когато тя спре да пулсира", обяснява д-р Григорова.

Водното раждане на Мария Александрова (36 г.):

"Раждането във вода беше хубав спомен за мен и почти безболезнено от момента, в който ме топнаха във водата - без хормони, обезболяващи, системи, машини и шевове. Родих Леда в Първа АГ болница, в началото на 2008 г. при д-р Петра Семерджиева. Една вечер, точно на пълнолуние почуках на кабинета й с 3 см разкритие и контракции през 7 мин. И тук нещата станаха още по хубави! Свършил бил окситоцинът (хормонът, който се дава за регулиране на контракциите и болката). След около 3 ч. и половина, със 7 см разкритие, получих покана да вляза във ваната. Водата непрекъснато се отичаше и се доливаше нова. Топлината й отне цялата ми трудност, болка и представа за време. Сепнах се, когато акушерките нахлуха и ме подканиха да напъвам. Мъжът ми каза, че поне 2 ч. съм прекарала във водата със затворени очи, а той - масажирайки гърба ми. Поставиха ми бусколизин и раждането бе най-трудната, но безболезнена физическа работа, която съм вършила за около час. Роди се нашата дъщеря и навън слънцето изгря.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X