Напишете дума/думи за търсене

Коя е най-правилната теория за кърмене

Всеки педиатър налага на майките своята теория за кърменето, защото смята, че е най-правилна. Но: „Всяко дете е личност и трябва да се подхожда индивидуално”, казва Диди Димова, ръководител на Училище за бъдещи и настоящи родители. Тя заедно с неонатолога д-р Стаменка Дачева разказват какви са различните теории за кърменето и какви са техните предимства и недостатъци.

Колко бързо идва кърмата при раждали по естествен път и със секцио?

Д-р Дачева: Храненето на детето не започва веднага след раждането. То се оставя да се адаптира към извънутробния живот между 2 и 4 часа. А и кърмата на родилата жена се увеличава постепенно. Най-напред тя е коластра, след това е преходно мляко и едва след това идва зрялото мляко, което е в по-голямо количество. Колкото раждането е по-близко до естественото, толкова по-бързо идва кърмата, в разстояние на ден-два. Ако раждането е оперативно, по-тежко е, жената не може да се възстанови или се е наложило да използва медикаменти, това също се отразяват на образуването на кърма. Зрялата кърма идва към петия-шестия ден след раждането.

Димова: Тъй като в началото коластрата на родилката е в минимално количество, бебето се поставя на гърдите, за да усъвършенства своя смукателен рефлекс, но след това се дохранва с адаптирано мляко. Това е практика във всички болници по света. По този начин зърната на майката не се разраняват, а и бебето не се уморява, тъй като млечните канали на майката са много тесни. В началото стомахът на бебето приема 30-60 мл.

Д-р Дачева: Адаптираното мляко не е вредно за детето. По състав се доближава до майчината кърма, единствено не може да достави важните антитела, които се съдържат в млякото на майката. Но в началото е по-важно детето да се засити.

Съществуват различни схеми по отношение количеството еднократна доза кърма, която се дава на детето, и по отношение на интервала, който трябва да се спазва между храненията. Какви са те?

Д-р Дачева: Едната схема на хранене е, когато количеството мляко, което еднократно се дава на детето при необходимите за него 7 хранения на денонощие, се съобразява с неговата възраст – дали то е на един ден, дали е на петнайсет. Интервалът между храненията е 3 часа. Друга схема на хранене е, когато интервалът между храненията е 4 часа. Тогава то се храни 6 пъти и количеството мляко, което се изчислява и му се дава, е малко по-голямо. Винаги е индивидуално за всяко дете.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X