Напишете дума/думи за търсене

Коя е най-правилната теория за кърмене

Димова: Всяко бебе има различна вместимост на стомаха, различен метаболизъм. Децата с по-засилена обмяна се нуждаят от по-голямо количество или по-често хранене. Майчината кърма съдържа 88% вода и 12% сух остатък и затова тя много бързо се преработва и изхвърля от детето, когато е само на кърма. Това се случва за 2-3 часа и то има нужда от ново хранене. И да не забравяме, че ако бебето спи 4 часа между храненията, а не 3, каквато примерно е неговата програма, не бива да се буди за нов прием.

Д-р Дачева: Има още една схема за хранене – свободно или на поискване. При него майката храни детето без режим. Щом то заплаче, тя го слага на гърдата. Не се държи сметка нито за количеството еднократна доза, което ще приеме детето, нито за интервала, в който трябва да се храни. Всички схеми на хранене са правилни. Коя ще се използва при детето, трябва да се реши в екип от педиатъра и майката съобразно неговата зрялост, килограми и метаболизъм.

Димова: Майките, които раждат и скоро след това се връщат на работа, защото са на ръководна длъжност или са студенти, обикновено въвеждат режим на кърмене. Сутрин и вечер те кърмят детето, а докато са на работа, му се дава изцедена кърма. Шишето с кърма се съхранява до 12 часа, винаги право и не на вратата на хладилника, а вътре в него. Ако кърмата е престояла повече от 30 мин извън тялото на майката, независимо дали е била във фризер, хладилник или на масата, трябва да мине през водна баня за 1 мин. И бактериите, които са се превърнали във вредни, ще се унищожат.

Д-р Дачева: Майките с много кърма може да я съхраняват на порции във фризера до 3 месеца. И ако е необходимо, поради намаляване или спиране на млякото, да я ползват напред във времето. Психиката на родилата е свързана с производството на кърма. Ако тя е неспокойна, кърмата може да секне. Тогава резервната храна помага.

Димова: Всеки път след кърмене е добре да се изцеждат гърдите. Така се стимулира производството на кърма и се осигурява резервно количество.

80-90% от най-важното в кърмата и като количество, и като качество детето получава през първите 10 минути. Затова ако майката бърза, нека отдели по 10 мин на гърда за хранене на бебето и то ще получи нужните му антитела. Другото важно нещо, което не бива да притеснява майките, е, че следобед, когато кърмата е по-слаба, може да допълнят храненето с адаптирано мляко. Става въпрос за майките, които са въвели режим на хранене на детето.

Вечно спорен е въпросът да се дава ли вода на малкото или не?

Димова: Според една от теориите на бебетата не бива да се дава вода. Но обикновено след всяко кърмене детето получава по 2-3 лъжички, за да си измие устата и да не му се образуват млечни гъбички. Тъй като една лъжица съдържа 5 мл вода, на едно хранене то приема по 15 мл. Така, въпреки че водата се забранява, то пак я приема. Според друга теория децата е добре да приемат вода, особено ако са на смесено хранене. Голяма част от българските педиатри и специалисти казват, че е добре да се дава вода или детски чай от 100 до 150 мл за 24 часа, защото така се изхвърлят отпадъците, които се получават от метаболизма на детето.

В болниците се държи през нощта бебето да има 6 ч почивка от хранене, за да почине стомашно-чревният му тракт. Тя е между 1 и 7 сутринта, а вкъщи обикновено е между 24 и 6 сутринта. И ако детето е неспокойно през нощта, се дава вода.

Д-р Дачева: Според УНИЦЕФ бъбреците на бебетата не са добре развити и затова не е добре да се претоварват с вода. Но това важи за децата, които са на естествено хранене. Когато бебето е на адаптирано мляко или на смесено хранене, се разрешава да се дава вода или чай - час и половина след хранене. И искам да посъветвам майките да не бързат с отслабването след раждане, а да се хранят пълноценно и с повече плодове и зеленчуци, за да имат качествена кърма. Не бива да отслабват за месец, а за шест, защото има голям риск детето да е с нарушено хранене. Жените, които по една или друга причина не могат да кърмят, не бива да се чувстват виновни, защото е по-важна любовта, с която храната се поднася към детето.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X