Напишете дума/думи за търсене

Правилата на мъдрото хранене

Яденето в днешно време е станало сложно занимание, и то без никаква нужда, смята прочутият автор на книги за здравословно хранене Майкъл Полан. Неговият кратък наръчник “Правилата на храната” предлага прости и лесно запомнящи се съвети на "мъдро хранене". Съдържа и примери от различни традиционни диети, които ни предпазват от заболяванията, станали бич за съвременното общество. Ето някои от съветите, които ще ви помогнат да прочистите организма си.

Избягвайте продукти, съдържащи повече от пет съставки

Колкото повече са съставките на храната, толкова по-обработена е. Това, разбира се, не важи за кулинарните рецепти; там нещата стоят по съвсем друг начин - колкото по-дълъг е списъкът, толкова по-добре. Вече са се изхитрили да рекламират някои продукти заради опростения им състав. Например чипс, който има само три компонента: царевично брашно, олио и щипка сол. Е, това променя ли факта, че е нездравословен продукт?

Избягвайте храни, на които пише, че са здравословни

За да прочетете подобно нещо върху опаковката, продуктът е трябвало да бъде и опакован, което пък веднага подсказва, че е по-скоро технологично обработена, отколкото пълноценна (натурална) храна. Маргаринът например, бе една от първите индустриални храни и за която се твърдеше, че е по-здравословна от традиционния продукт, който ще замества на нашата трапеза, но впоследствие се оказа, че съдържа и трансмазнини, а те пък увеличават многократно риска от сърдечно съдови заболявания. Най-здравословните храни в супермаркета - пресните продукти - изобщо не изтъкват своята здравословност, защото тези, които ги отглеждат, не разполагат с нужния бюджет, а и обикновено не ги опаковат.

Яжте само храна, приготвена от човешки същества

Ако ще оставяте други да готвят вместо вас, по-добре това да са други хора, а не... корпорации. Последните все забъркват манджи, в които има прекалено много сол, мазнини и захар, а за капак им слагат и разни консерванти, оцветители и други биологични "нововъведения". Целта им е ясна - да осигурят "безсмъртие" на своите хранителни продукти.

"Стоящото на един крак (гъбите и растенията) е по-добро за ядене от ходещото на два (птиците), а то пък е по-добро от онова на четири (говедата, свинете и останалите бозайници)". Тази китайска поговорка обобщава относителната здравословност на различните категории храни, макар и да пропуска незнайно защо рибите, които също са много полезни, ала напълно безноги.

-----

"Колкото по-бял е хлябът, толкова по-скоро ще си мъртъв"

За нашето тяло, бялото брашно не е по-различно от рафинираната - и снежнобяла - захар. Първо, то не съдържа нито една от по-свестните съставки в пълнозърнестите продукти като фибри, Витамин В или здравословни мазнини, макар и напоследък да се изхитриха да му ги добавят. В този смисъл то не е нищо повече от поредната доза гликоза. Но в по-големи количества тя обаче предизвиква възпаления и разстройва нашия инсулинов метаболизъм. Така че яжте пълнозърнести храни и ограничете до минимум консумацията на бяло брашно. Най-новите научни изследвания показват, че хората, консумиращи пълнозърнести храни са по-здрави и живеят по-дълго.

Яжте като французи, японци или италианци

Хората, следващи правилата на своята традиционна кухня, са по-здрави от онези, които се придържат към модерната "западна" диета с нейните технологично обработени храни. Ако заимствате от някоя традиция, обръщайте внимание не само на това - какво ядат тези хора, но и как го правят. По-важни са хранителните им навици. Не обичат да хапват набързо и на крак, а бавно и в компания, а и порциите им са по-малки от американските. Да се наслаждаваме на храната, да я ядем винаги в спокойна обстановка и в малки порции така както правят французи, японци и италианци – това е съветът на топдиетологът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X