Напишете дума/думи за търсене

Съвети за майсторене на хляб с квас (+рецепта)

Едно време, когато нашите баби са били млади моми, ако някоя къща остане без квас за хляб, това било признак на бедност, страшна бедност. Днес изборът на хлябове в магазините е огромен, но онези домакини, които държат на здравословния и качествен начин на живот, предпочитат хляба с квас. Той е пъти по-скъп от обикновения кляб с мая. С какво е обаче по-полезен:

1. Не съдържа изкуствени добавки като консерванти, агенти за обработка на брашна, емулгатори и т.н.

2. По-хранителен и по-вкусен е. Зърнените храни съдържат фитати, които блокират усвояването на калций, магнезий, мед, желязо, цинк и други полезни вещества от организма. Британско изследване беше установило, че редовното консумиране на хляб чабата предразполага развитието на рахит и остеопороза. В кваса се произвежда ензим, който успява да преработи фитатите по време на дългата ферментация, което донякъде неутрализира техните ефекти. Затова при консумация на хляб с квас организмът ни в много по-голяма степен успява да усвои полезните минерали.

3. Смила се много по-лесно и не причинява газове.

4. Регулира нивата на кръвната захар. Тъй като хлябът с квас се усвоява по-бавно, това предотвратява скока на нивото на кръвната захар.

За да си направите квас в домашни условия, трябва на първо място да се заредите с търпение.

Ден 1

Смесете в чист и сух голям буркан 1 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. вода. Сместта ви трябва да е хомогенна, без бучици. За да ускорите процеса, добавете и щипка захар. Покрийте със салфетка, влажна кърпа, тензух или парче плат и оставете буркана за 24 часа на топло и светло място, но не и на пряка слънчева светлина.

Ден 2

След 24 часа изхвърлете част от сместта и долейте същото съотношение брашно и вода. Разбъркайте леко с дървена или пластмасова лъжица. Отново оставете на светло и топло за 24 часа.

Ден 3 – Ден 5

Повтаряйте тази операция всеки ден. Добре е в това време да наблюдавате сместта. Когато видите, че са започнали да се образуват мехурчета и е замирисало на кисело, процесът на ферментация е завършил и закваската ви е готова. Обикновено квасът „оживява“ на петия или шестия ден от началото, но понякога и по-късно.

Когато закваската е готова, отделете от нея за хляба, който ще печете, а остатъка приберете в по-малко бурканче и го затварете плътно. Оставете го в хладилник за следващия път, като подхранвате редовно със смес от равни количества брашно и вода. Следващия път действайте по същия начин – извадете сместта на топло и светло и захранвайте с брашно и вода в равни количества ден след ден, докато квасът не „оживее“ отново.

Наричат хляба с квас „вечния хляб“ - тази закваска може да се предава буквално от поколение на поколение и да служи стотици години за направата на полезен и вкусен домашен хляб. Ако закваската ви свърши, може да я възобновите от две филии квасен хляб. За целта трябва да го сложите при новата смес от брашно и вода в буркана и да разбъркате хубаво. По този начин закваската ще се получи по-бързо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X