Напишете дума/думи за търсене

Огнян Симеонов: Хит в здравословното хранене е млякото от камут

Пролетта внася свежест в храненето ни. За да бъдем по-бодри ни помагат зеленолистните, които никнат точно сега. Как да ги приготвяме, за да бъдем здрави, как да поднасяме препоръчваните вместо хляб лимец и жито, и как да си набавяме калций по време на пост, обяснява диетологът и специалист по здравословно хранене Огнян Симеонов.

Огняне, нужно ли е да включим зеленолистните в пролетното хранене?

Зеленолистните е добре да се включват в храненето по всяко време на годината. Сега идва сезонът на спанака, лапада, копривата. През останалото време може да добавяме към храненето зелените водорасли спирулина и хлорела. Червените също са полезни и здравословни. Добавката на дълголетието ресвератрол (силен антиоксидант) се съдържа в ципата на червеното гроздe - предимно в диворастящото или био грозде. Има го и в черницата, черешата, нара и някой други тъмночервени плода. Някои хора си набавят еликсира на младостта от чаша червено вино от био или домашно eко червено грозде, без да се пръска с нищо или от диво грозде.

Зеленолистните може да се включат към смутита, за да се приемат в суров вариант. Така се усвояват по-добре.

Кога да пием смути и какви варианти препоръчваш?

Смути може да се пие във всяка част на деня. За да го направим, може да смесим няколко вида плодове, да добавим зеленолистни, и да ги пуснем в блендера. Спанак е добре да слагаме почти навсякъде, както и коприва, която вдига желязото и е подходяща за анемични хора. Вкусно и полезно смути ще направим с банан, ябълка, 1-2 портокала, една-две връзки спанак или магданоз и вода. Към него винаги добавям белен коноп. Той води класацията на всички видове протеини. Съдържа 21 аминокиселини, от които 9 незаменими.

Вкусно и препоръчително ли е млякото от коноп?

Конопът се накисва, след това се завърта в блендера с вода, и става хубаво мляко. Конопът е 5-6 лв. за килограм, а беленият е 21 лв. Ако вземете евтиния вариант, трябва да го прецедите като стане на мляко. Може да се направи мляко от кашу, като първо се накисне за 4-5 часа или се остави за цяла нощ и на сутринта с вода се блендира. Добавено в таратор, то не се различава от кравето. Ядковите млека са по-полезни от животинските. Кравите днес са третирани със свръх количество хормон на растежа. Приятно мляко става и от камут, който е сорт пшеница. Като се накисне и се мине на блендер, става бяло мляко, което има вкус на мляко с мед, и е много вкусно.

Каква вкусна салата да направим със спанак?

Спанакът може да се добави в салата с домати и краставици. Обичам вариант със зеле, моркови, цвекло и спанак, овкусен с лимон. Спанак, разбит в блендер с малко вода, става вкусен сос за дресинг на салата с добавен зехтин и лимон.

Как да готвим копривата?

Най-добрият вариант е на смути или в супа. Може да се сготви с ориз на фурна или да се приготви с киноа.

Огнян Симеонов
Огнян Симеонов
Полезно ли е да сготвим перата лук и чесън с яйца?

Може да се поднесат в омлет, но всяко сурово нещо е по-добро от топлинно обработеното.

В последно време се препоръчва да се хапва жито и лимец вместо хляб. Какво количество глутен има в тях и как да ги поднасяме?

Ако хората прочетат книгата „Пшеницата - маскираният убиец“, ще разберат, че днешната пшеница е хибридна, и не е полезна. В нея има много глутен. Лимецът е с по-ниско глутеново съдържание и затова се препоръчва. Той се сварява или попарва, и може да се добави във всяка салата, дори в шопска. Вкусен вариант е с домати, авокадо и оцет балсамико, като е по-добре вместо оцет да се овкуси с лимонов сок. В оцета може да има подсладители и да е по-калоричен. С лимец може да напълним и чушки.

Добре е поне веднъж годишно да си пускаме изследване за нивата на серумен витамин В12. Има епидемия от погрешни диагнози на база липса на В12. Как се уврежда здравето от занижени нива на този витамин, разкриват в книгата си „А дали не е В12” Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт. С подобряване на нивата му изчезва и пролетната умора. Много вегетарианци имат липса на витамин В12 и е най-добре да си го набавят чрез инжекции. У нас няма качествени ампули, и е препоръчително да се купуват сръбски.

Как да готвим гъби?

Важно е да се внимава с диворастящите. Не съм привърженик на гъбите. Вземам ги като добавка на прах за подсилване на имунната система. В много ресторанти се предлагат салати с по 1-2 сурови печурки. Най-популярни у нас са печените гъби.

Как да готвим риба?

Важно е да не я увиваме в алуминиево фолио, защото се насища с алуминий, и става вредна за човека. Добре е да ползваме хартиено фолио, да готвим рибата в йенска тенджера, гюведже или на скара. Пържената риби не се препоръчва, защото поема много мазнина.

Хората, които постят, може да наблегнат на беления коноп, за да си набавят протеин. Постът може е с изключване на всичко животинско. Има вариант, при който се приема само вода или не се приема храна и вода за 3-7 дни. Този пост е силно детоксикиращ и възстановява тялото изключително бързо от редица болести. Д-р Сергей Филонов има книги и статии, в които разкрива полезния му ефект с цел лечение.

Полезни ли са овесените ядки на закуска, ако искаме да отслабнем?

Те са здравословни, но калорични, тъй като са тип тестено изделие. Затова ако искаме да имаме балансирана закуска, е добре да добавим протеини – например кисело мляко, сирене или растителен протеин като коноп. 2 с.л. овесени ядки се равняват калорийно на 600 г шопска салата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X