Напишете дума/думи за търсене

Сигнали на тялото, че имаме дефицит на протеини

Протеинът е от съществено значение за организма. Важно е да консумираме протеинови храни всеки ден, за да избегнем здравословни усложнения и преждевременно стареене. Пълната липса на протеин заплашва развитието на катаракта, сърдечни проблеми, мускулна атрофия.

Протеинът е строителният материал в тялото. Той се намира в храни, които подобряват метаболизма и подпомагат изгарянето на мазнини. Осигурява образуването на тъкани и клетки. Протеините са вериги от аминокиселини, които влизат в тялото ни чрез месо, млечни продукти, яйца, риба. Значително по-малко протеин съдържат бобовите растения и семената.

Стойността на протеините за здравето

Те са важни за растежа и поддържането на всички компоненти на тялото. Вътрешните органи, мускулите, тъканите, редица хормони са изградени от протеини. Те образуват хемоглобин и антитела. Участват във всички функции: от контролиране на кръвната захар до зарастване на рани и противодействие на бактерии.

Липсата на протеинова храна в диетата е придружена със следните симптоми:

- забавен метаболизъм
- трудности с отслабването
- липса на жизненост и умора
- лоша концентрация на внимание и трудности с ученето
- промени в настроението
- болка в мускулите, костите, ставите
- покачване на кръвната захар, заплахат от диабет
- забавено заздравяване на рани
- отслабен имунен отговор

И още:

Висок холестерол
Високият холестерол и триглицеридите могат да бъдат причинени от възпаление, хормонални нарушения и излишна захар в диетата. Ако човек предпочита сладкишите пред протеиновите продукти, бързите въглехидрати и преработените храни, холестеролът се повишава, тъй като чернодробните клетки обработват мазнините по-малко ефективно.

Безпокойство
Аминокиселините са строителен материал за контролиране на настроението невротрансмитери. Протеините допринасят за синтеза на допамин и серотонинови хормони в мозъка, които причиняват удоволствие, радост.

Тренировките вече не са ефективни
Протеинът е важен за изграждането на мускули, за поддържане на енергия. Диета с малък процент протеин води до атрофия на мускулите, умора и натрупване на мазнини. Дори ако тренирате повече, резултатът ще бъде слаб, защото диетата ви показва липса на протеинови храни.

Нарушаване на съня
То може да се дължи на промяна в кръвната захар, компрометирани нива на кортизол и отслабен синтез на серотонин. Скокове в кръвната захар се случват през нощта. Въглехидратите се нуждаят от повече инсулин от мазнини или протеини. Яденето на протеинови храни преди лягане насърчава производството на триптофан и серотонин, които имат малък ефект върху кръвната захар.

Замъглено съзнание
Протеинът е важен за нормалното неврологично функциониране. Размито съзнание, отслабена концентрация, затруднения с усвояването на нова информация показват нисък показател за важни невротрансмитери (допамин, адреналин, норепинефрин, серотонин). Невротрансмитерите се произвеждат в мозъка с помощта на аминокиселини, а правилното хранене с високо съдържание на протеини увеличава трудовата ефективност, способността за учене и двигателните функции.

Проблеми с храносмилането
Редица метаболитни и храносмилателни механизми зависят от аминокиселините. Ако ви липсва протеин, това ще се отрази негативно на синтеза на ензими, мускулните контракции на храносмилателния тракт.

Наддаване на тегло

Протеиновите храни могат да бъдат по-високо калорични от въглехидратите. Но храните, които съдържат много протеини, причиняват насищане в по-голяма степен, така че те предотвратяват преяждането и помагат за нормализиране на кръвната захар, запазване на мускулната маса.

Нередности в менструалния цикъл
Основната причина за това е синдромът на поликистозните яйчници. Основни фактори за появата на поликистозни яйчници са затлъстяването и диабетът. Недостигът на протеини в храната и продукти с високо съдържание на захар и въглехидрати причиняват инсулинова резистентност, умора, възпаления и наддаване на тегло, което нарушава баланса на женските хормони.

Чести наранявания и бавно заздравяване
Диета с нисък процент протеин увеличава вероятността от мускулна слабост, бавно зарастване на фрактури, остеопороза. Факт е, че протеинът е важен за усвояването на калциевия и костния метаболизъм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X