Напишете дума/думи за търсене

Как прясното мляко пречи на отслабването

Ползите от млякото са ни обяснени от ранна детска възраст. Този продукт е основа за хранене на малки деца, насищане на организма с калций и ценни протеини. Но при възрастните употребата му може да навреди, провокирайки храносмилателни разстройства.

Прясното мляко, предлагано в супермаркетите, е със значително по-ниско по качество от продукта, който се произвеждаше преди 20-30 години. Може да съдържа консерванти, оцветители, които провокират алергии и чревни проблеми. Освен това ензимите, съдържащи се в него, забавят процеса на отслабване, правейки го по-малко ефективно.

Всичко за млякото: плюсове и минуси

След консумация на висококачествено прясно мляко човешкото тяло получава голямо количество здравословен калций. Недостигът му често се наблюдава при строги диети, които влошават състоянието на костната тъкан. То е обогатено с витамин А, D, магнезий и калий, които са необходими за пълноценното функциониране на сърдечния мускул, имунната и пикочната система.

Млякото съдържа протеини и мазнини, които лесно се разграждат. Те служат като идеални "тухли" за изграждане на мускули, кожа и коса, подобряват състоянието на ноктите. Не е чудно, че активно се използва в козметиката.

Но кравето мляко има недостатък: съдържа бета-казеин А1 протеин. Молекулите му са с големи размери, при нагряване или стерилизиране променят структурата си, така че когато влязат в червата, те не се усвояват напълно. Проблемът се засилва от липса на ензими, който се проявява при гастрит, колит, язви или дисбиоза.

Когато попадне в тънките черва, казеин А1 се превръща в пептида бета-казоморфин7 пептида, който:

- забавя процеса на перисталтика на чревните стени, забавяйки храносмилането на храната;
- провокира възпалителен процес и дисбиоза;
- активира автоимунни заболявания, патологии на сърдечно-съдовата система.

Ако нивото на бета-казоморфин-7 постоянно се повишава в червата, глюкозният толеранс е нарушен. В 60–70% от случаите това провокира развитието на диабет тип 2.

При отслабване е важен процесът на ежедневно прочистване на червата. Казеинът може да създаде гъста слуз по стените, нарушавайки храносмилането и усвояването на полезни вещества. Човек развива запек, токсините проникват в кръвта, влошават благосъстоянието и създават подуване, което предотвратява загубата на тегло.

Сред хората на средна и по-зряла възраст лактозната непоносимост се наблюдава при всеки втори човек. Затова употребата на прясно мляко по време на диетата може да навреди на здравето. Като алтернатива лекарите препоръчват ферментирали млечни продукти с ниско съдържание на мазнини: кефир, айран, натурално кисело мляко. Пригответе ги сами, като използвате качествено домашно мляко без консерванти или антибиотици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X