Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, които съдържат изненадващо много захар

Мислим си, че се храним добре, защото избягваме сладкиши, а се оказва, че в менюто ни има толкова много захар, че сладкишите са последният ни проблем. В кои храни и продукти е дегизирана тази коварна съставка.

1. Кисело мляко с ниско съдържание на мазнини

Подобно на много други продукти с ниско съдържание на мазнини, нискомаслените кисели млека имат към тях добавена захар за подобряване на вкуса.

Например една чаша (245 грама) кисело мляко с ниско съдържание на мазнини може да съдържа над 45 грама захар, което е около 11 чаени лъжички. Така с една чаша уж здравословно мляко вие превишавате дневния си лимит за захар.
Освен това киселото мляко с ниско съдържание на мазнини няма същите ползи за здравето като пълномасленото кисело мляко.

2. Барбекю сос

Барбекю сосът може да направи вкусна марината, но знаете ли, че 2 супени лъжици (около 28 грама) сос съдържат около 9 грама захар. Това са над 2 чаени лъжички.

Всъщност около 33% от целия сос за барбекю може да е чиста захар. А вие си мислите, че просто овкусявате месото си!

При следващата покупка на барбекю сос обърнете внимание на съставките му и купете такъв с ниско съдържание на захар.

3. Кетчуп

На същия принцип като барбекю соса и кетчупът ще добави към дневния ви прием излишно количество захар – ограничавайте го и купувайте възможно най-качествения кетчуп или пък си направете сами, за да сте сигурни какво и колко има вътре.

4. Плодов сок

Подобно на целите плодове, плодовият сок съдържа някои витамини и минерали. Въпреки че изглеждат като здравословен избор, тези витамини и минерали идват с голяма доза захар и много малко фибри.

Обикновено за производството на една чаша плодов сок са необходими доста плодове, така че изпивайки чаша сок, вие консумирате много повече захар, отколкото ако бяхте яли цели плодове. Това е скорострелно консумиране на ненужни количества захар.

5. Спортни напитки

Спортните напитки често се бъркат за здравословен избор. Това е голяма заблуда и не я допускате само вие, а и множество хора, които спортуват активно и би трябвало да са запознати със съдържанието на така наречените спортни напитки.
Цялата работа при тях е, че са предназначени да хидратират и зареждат тренирани спортисти по време на продължителни, интензивни периоди на тренировка.

Поради тази причина те съдържат големи количества добавени захари, които могат бързо да бъдат усвоени и използвани за енергия.

Всъщност стандартна бутилка от спортна напитка от 590 мл съдържа 37,9 грама добавена захар и 198 калории. Това е еквивалентно на 9,5 чаени лъжички захар.

6. Шоколадово мляко

Шоколадовото мляко е мляко, което е овкусено с какао и подсладено със захар.

Самото мляко е питателна напитка. То е богат източник на хранителни вещества, които са чудесни за здравето на костите, защото съдържат калций и протеини.

Въпреки че притежава всички хранителни качества на мляко, чаша шоколадово мляко от 230 мл идва с допълнителни 11,4 грама захар.

7. Ароматизирани кафета

Ароматизираното кафе стана популярна напитка през последните години, но количеството на скритите захари в тези напитки може да бъде потресаващо.

В някои вериги кафенета голямо ароматизирано кафе може да съдържа 45 грама захар, ако не и много повече. Това е еквивалентно на около 11 чаени лъжички добавена захар на порция.

8. Студен чай

Студеният чай обикновено се подслажда със захар или се ароматизира със сироп. Той е популярен в различни форми и аромати по целия свят, а това означава, че съдържанието на захар може да варира.

Повечето студени чайове в търговската мрежа съдържат около 35 грама захар на порция от 340 мл.
Ако харесвате чай, изберете обикновен чай или си направете домашен студен чай. Ако ползвате някой по-ароматен като жасмин или липа, няма нужда да го подслаждате допълнително.

9. Протеинови барчета

Протеиновите барове са популярна закуска и понеже храните, които съдържат протеин, са свързани с чувство за ситост, хората вярват, че протеиновите барове са здравословна закуска.

Макар че на пазара има и някои по-здравословни протеинови барове, много от тях съдържат около 20 грама добавена захар, което прави тяхното хранително съдържание подобно на това на бонбоните.

Когато избирате протеинов бар, прочетете етикета и избягвайте тези с високо съдържание на захар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X