Напишете дума/думи за търсене

Интервално гладуване – как се практикува здравословно

Интервалното гладуване не е диета. Това е начин на живот, който включва приемането на всякаква храна в определено време на деня

Какъв е ефектът от интервалното гладуване? Според хиропрактикът и специалист по отслабване на д-р Ерик Бърг това не е диета, а вид инструмент. Не ви диктува кои храни да консумирате. Това е рационална система на хранене и гладуване. Същността му не е в намаляването на броя на калориите, а в промяната на времето, в което се препоръчва да се консумира храна и кога не.
Това е един от ключовите фактори за отслабване. Ето как работи.

Периодично гладуване и хормонален баланс

Интервалното гладуване задейства отделянето на два важни и ефективни хормона в организма. Първият е хормонът на растежа, който предотвратява стареенето и е мощен хормон за изгаряне на мазнини. В тялото ни има общо шест хормона, отговорни за горенето на излишни тлъстини. Хормонът на растежа е най-мощният. Освен това защитава мускулите и спомага за образуването на стройно тяло и за намаляване на телесните мазнини. Вторият мощен хормон е инсулинът, който помага за складирането на мазнини, ако се налага да наддавате на тегло.

Но ни трябва точно обратното - искаме да отслабнем. А при наличие на инсулин това е невъзможно. Това е толкова доминиращ хормон, че блокира хормона на растежа. Именно инсулинът прави човека дебел. Заради него се появява шкембето. Ако видите човек с обемен корем, неговият инсулин определено е повишен.

Интервалното гладуване може да излекува инсулиновата резистентност. Панкреасът ни произвежда много повече (до 5-7 пъти) инсулин в кръвта, отколкото е необходимо. Когато има твърде много инсулин, клетките започват да го блокират и поради това тялото не успява да установи обратна връзка.

Това е като да говориш с човек, който има тапи в ушите: трябва да говориш по-силно, защото той те игнорира. Двупосочна комуникация липсва. Реакцията на панкреаса е, че инсулинът действа и следователно той изпраща повече от него по своите канали. И така възниква ситуацията с инсулиновата резистентност. Не работи, има малко в клетките, малко глюкоза, но има много хормон на други места, което е разрушително. Това е преддиабетно състояние и причинява редица здравословни усложнения.

Интервални нива на гладуване

Представете си, че започвате с 5-6 хранения на ден (със закуски). Принципът на този глад от хормонална гледна точка е, че всеки път, когато се храним, нивата на инсулин ни скачат. Хората смятат, че инсулинът се усилва само от въглехидратите. Това не е вярно. Приемът на храна като цяло увеличава инсулина, независимо какво ядете (дори ако нещо е леко, здравословно). Има ситуация, когато инсулинът скача през целия ден.

Преминете на три пъти хранене на ден. Без закуска. За да се чувствате нормално между две хранения, без да изпитвате глад, включва голяма консумация на мазнини.
Ако искате да преминете на следващото ниво и да изгорите повече мазнини, е полезно да приложите модел 16/8. 16-часов период на гладуване и 8-часов прозорец за прием на храна. Да предположим, че сте се събудили сутрин и не сте гладни. И не яжте, първо огладнейте. Идеална ситуация не би била поне първите 4 часа след събуждането и преди първото хранене. Представете си, че сте се събудили в 6 часа и сте яли в 10 сутринта. Това означава, че последното ви хранене ще бъде в 18 часа.

Истинската сила на интервалното гладуване е нощ и сутрин без храна. Не ядете, докато спите и още няколко часа сутрин. По това време се случва доста сериозно непрекъснато изгаряне на мазнини. Следователно, ние се нуждаем от 16 гладни часа, като същевременно поддържаме 8-часова разлика, през която се храним 3 пъти.

Но ако искате да отидете по-далеч и да увеличите процеса на изгаряне на мазнини до пълна мощност, преминете към две хранения на ден. Тогава обаче ще трябва да увеличите времето на периодичното гладуване до 20 часа.

Ако сме ангажирани с 20-часово гладуване, тогава ще имаме 4-часова разлика за хранене. След като се събудите, не трябва да се храните до 12 или 13 часа. След това яжте. Следващото хранене трябва да е след 4 часа. Да предположим, че сте яли в 13 часа, следващото ви хранене ще бъде в 17 часа. И ако добавим към това спортни тренировки с висока интензивност, мазнините изчезват.

Важно е да запомните, че ще отнеме известно време, за да преминете от едно ниво на друго. Това не се случва моментално. Ако сте унищожили метаболизма си, позовавайки се на различни диети или заради стрес, тогава ще ви отнеме време да преминете на следващото ниво и в същото време да се почувствате комфортно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X