Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които се случват в тялото, когато правим фастинг

Фастинг, известно и като периодично постене, е метод на гладуване, използван най-вече от хора, които биха искали да регулират теглото и приема на калории. Практиката включва ядене през определени часове на деня и въздържане от храна през други часове.

Най-популярният график за периодично гладуване е 8 часа, в които може да се храните, и 16 часа, в които това е забравено.

Фастингът, или интермитентното гладуване, набира огромна популярност като начин за контрол на килограмите, но какво се случва в тялото, когато постите?

Разпад на захарта
Първите часове на фастинга са доста нормални за повечето хора, тъй като тялото преминава през обичайния процес на разграждане на гликоген и съхраняване на глюкоза като гориво за енергия. Обикновено около 25% отива в мозъка, докато останалата част поддържа червените кръвни клетки и мускулите.

Кетоза
След 5-6 часа, в зависимост от нивата на захарта в кръвта, ще достигнете стадия на кетоза - метаболитно състояние, по време на което енергийните нива се поддържат от кетонни тела в кръвта. Това е процес на разграждане на мазнините. Тогава започва действителното гладуване. Това състояние може да се постигне и с кетогенна диета, която се основава на прием на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Пречистване на холестерола и пикочната киселина
По време на процеса на кетоза ще се случат още няколко важни неща: тялото ви ще освободи холестерол и пикочна киселина в кръвта, което е част от процеса на детоксикация в организма.
По време на този етап може да почувствате главоболие, виене на свят, умора, кожни обриви, мускулни болки и болки в ставите в редки случаи. В края на този етап болката ще намалее и кръвното налягане ще спадне.
Процесът на калцификация и холестеролът ще се редуцират.

Почивка на храносмилателната система
Тъй като приема на храна е намален, храносмилателната система може да си почине.

Емоционален детокс
След първите 6 часа на фастинга ще се почувствате гладни и с изострени усещания. Това може да предизвика някои емоции като гняв, безсилие, чувство за понижение или тъга.

Ползите от гладуването

• Перфектният инструмент, който може да използвате, когато се опитвате да контролирате теглото си
• Добър начин за нормализиране на чувствителността към инсулин и в резултат на това предотвратяване на диабет тип 2
• Нормализира нивата на грелин и помага да дисциплинирате глада си
• Понижава нивата на триглицеридите, намалявайки рисковете от сърдечни заболявания
• Може да забави процеса на стареене
• Може да помогне при състояния на кожата
• Може да помогне за нормализиране на храносмилателната система

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X