Напишете дума/думи за търсене

Защо поне веднъж месечно НЕ трябва да се грижим за кожата на лицето

Не, не става дума за почивка от грим. Иде реч за рутината ви за грижа за кожата - с всички ексфолианти, маски за лице и овлажнители, серуми, кремове и прочее помади. Може да се страхувате, че кожата ви няма да изглежда толкова свежа, или отново ще избуи онова досадно акне. Не се притеснявайте - всъщност е здравословно да оставите кожата си да диша и да си почива. Това препоръчва дерматологът д-р Мишел Грийн.

Кои са ползите от пропускане на рутината, свързана с грижа за кожата, поне веднъж в месеца?

Кожата знае как да се грижи за себе си
Без продукти за грижа за кожата повече кислород ще може да стигне до нея, което ще й помогне да регенерира еластина и колагена.
Кожата също произвежда вещество, наречено себум. И макар че може да я омазни, има и някои положителни аспекти. Себумът действа като бариера срещу микроорганизмите и помага да поддържате кожата хидратирана.

Когато използвате овлажнител, кожата разбира, че има достатъчно влага в нея и спира да я произвежда самостоятелно, което, в крайна сметка, може да направи я отпусната и суха. В някои продукти за кожа се съдържат съставки, които могат да увредят здравословните липиди на кожата.
Не е нужно да казвате „не“ на всичките си продукти за грижа за кожата, може да дадете почивка на кожата си само от няколко от тях. И ако решите да направите цялостно „гладуване“ на кожата – време, през което да не използвате серуми или овлажнители, не се препоръчва да го правите повече от 1-2 дни.

Прекъсването в рутинната грижа за кожата не е за всеки
Ако забележите дразнение на кожата, е добре да направите един бърз фастинг, за да разберете какво го причинява. Спрете да използвате всичките козметични продукти и след това започнете да ги добавяте един по един. Въпреки това не забравяйте да миете лицето сутрин и вечер, за да го поддържате чисто.

За тези, които имат силно изразено акне, може да е по-добре просто да продължат рутината си, в противен случай порите им могат да се запушат прекалено много. Хората с определени кожни състояния - като екзема и люспеста кожа, също трябва да избягват „гладуване“ от козметични продукти, с които се грижат за кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X