Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем безопасната козметика

Kожата е най-големият орган на човешкото тяло, затова е важно да внимаваме с какви продукти я третираме. Когато става въпрос за козметиката, която използваме, трябва да помислим най-вече за това, че продуктите се абсорбират в кожата и могат да попаднат в нашето кръвообращение.

Ето няколко съвета как да разпознаваме натуралната и безопасна козметика.

Думите „естествен” и „органичен”

Колкото и да харесвате естествената и натурална козметика, трябва да внимавате при подбора на продуктите за красота, които съдържат тези думи. Етикетите могат да заблуждават. Просто защото има определен брой „естествени“ съставки, добавени към продукта (или синтетични съставки, извлечени от естествени такива), не го прави по-натурален и нетоксичен. Уверете се в съдържанието, като изчитате изцяло етикетите и внимавате за химични наименования.

Парабените (синтетични консерванти) и други неподходящи съставки

Водещи до рак и хормонални разстройства парабени се съдържат във всички широко разпространени продукти за красота. Дори и продукти, които са етикетирани като "естествени" или на "растителна основа", често съдържат тази опасна съставка.

Други разпространени и опасни съставки са полиетиленгликоли (PEG), които забързват процеса на стареене на кожата. Освен в козметиката тези неща се съдържат и в почистващите препарати. Не забравяйте да проверите етикетите!

Лого с форма на скачащо зайче

Броят на компаниите, които тестват продуктите си върху животни е все още шокиращ. Проверете етикетите за лого с форма на скачащо зайче-знак за гаранция, че не са провеждани експерименти върху животни. Това са фирмите, които трябва да се подкрепят, а не тези, които подлагат животните на жестоки експерименти.

Ароматите

Надписът „Аромати“ е въведен като защита на ароматните формули на компаниите. Но същевременно с това осигурява вратичка за фирми, които не желаят да се изброят всичките съставки на продукта. Някои от тези „ароматни“ съставки водят до алергии, дерматит, дихателни проблеми и потенциални рискове върху репродукционната система. Бъдещи майки, внимавайте!

Ефикасност

Тук идва отдавна погрешното схващане, че ако е естествено, не работи. За щастие доста от най-добрите продукти на пазара са без токсични химикали. Съветваме ви да се консултирате с продавачите на натурална козметика за красота, които ще ви насочат към подходящият за вас продукт. Преди да хукнете към магазините, може да погледнете в козметичните блогове, които предлагат съвети в избора за естествена грижа за кожата.

Звездички

Не става дума за тези в небето, а за тези след съставките върху етикетите. “Органично“, „естествено“ са само част от изброените думи, които искате да видите след звездичката. Колкото повече, толкова по-добре.

Марките

Ако сте новак в използването на органична козметика, препоръчваме да хвърлите един поглед на някои от интернет страниците на марките. Може да прочетете как компаниите извличат техните съставки и тяхната философия за това, което използват във всеки продукт и защо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X