Напишете дума/думи за търсене

Пренасят ли се микробите, ако се къпем с общ сапун

Всички използваме сапун. Някои, за да мият съдове, други, за да перат, трети, за да се изкъпят.

Малко са хората, които не са фенове на тази козметика. За съжаление обаче понякога сапунът може да се сдобие с лоша репутация. Това е така, защото има много погрешни схващания него, но ние ще се опитаме да ги развенчаем.

Мит №1: Общият сапун може да предаде микроби

Хората са склонни да се гнусят от сапун, използван от някой друг. Истината е, че заразите не може да се прехвърлят от сапуна в тялото.

Съвет: Просто се уверете, че сапунът е имал време да изсъхне напълно, преди да го използвате. В сапуна се съдържат елементи, които му помагат да се самопочисти, след като изсъхне. Така че, ако споделяте тази козметика, не забравяйте да я поставите далече от водата и използвайте винаги суха.

Мит №2: Антибактериалният е по-добър от обикновения сапун

Безспорно е, че антибактериалният сапун има своите предимства, той по никакъв начин не е по-ефективен от обикновения сапун, стане ли дума за убиване на болестотворни микроби. „Антибактериаленият“ просто означава, че сапунът има добавени активни антимикробни съставки, но няма доказателства, че антибактериалните сапуни правят хората по-здрави от обикновените.

Мит №3: Сапунът изсушава кожата

Това е голяма измишльотина. Сапунът съдържа множество масла (мастни киселини), които поддържат кожата хидратирана и здрава. Много хора вярват, че течният сапун помага за влагата на кожата по-добре заради гладката си копринена текстура. Имайте предвид обаче, че обикновеният сапун върши много по-усърдна работа за това.

Мит №4: Сапунът е вреден за околната среда

Течният сапун е този, който трябва да бъде обвиняван за това, а не твърдият вариант на тази козметика. Всяка година около 270 милиона от пластмасовите бутилки, в които се съдържа течният сапун, се изхвърлят на боклука, тъй като не се рециклират. И като цяло процесът на създаване на течен сапун изисква повече енергия за производството и изхвърлянето на опаковки. Докато на обикновения сапун му трябва само малка картонена кутия, която се разгражда бързо и лесно в природата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X