Напишете дума/думи за търсене

Кои са правилните сапуни за различните типове кожа

Той е толкова скромен и непретенциозен, че често дори не го отчитаме като част от козметиката. Без него обаче едва ли ще оцелеем. Сапунът днес съществува във всякакви разновидности и цветове. Важното обаче е не дали е в твърд или течен вариант, а да го подберем правилно, според типа и състоянието на кожата ни.

За суха кожа

По правило сапунът за суха кожа обикновено има кремообразна текстура, трябва едновременно да почиства кожата и да я хидратира. В състава му може да има глицерин или вазелин – компоненти, които защитават и възстановяват защитната бариера на дермата. Тези сапуни не образуват богата пяна, благодарение на което лесно се отмиват и не предизвикват усещане за сухост и стегнатост на кожата. В състава на сапуните са суха кожа може да са включени и масла – например кокосово, маслиново, шеа, билкови екстракти.

За мазна кожа

Тези продукти трябва да притежават себорегулиращ ефект и да съдържат противовъзпалитени елементи – невен, масло от чаено дърво. Те често се препоръчват за употреба при наличие на акне.

Пилинг сапун

Съдържат абразивни частици – сушени водорасли, фино смлени частици, глина. Според специалистите не тези сапуни не бива да се използват за измиване на лицето, тъй като може да предизвикат зачервяване и кожни раздразнения. Пилинг сапуните може да се прилагат върху тялото не повече от 2–3 пъти седмично и в никаъв случай всекидневно.

Ако прилагате сапун за почистване на лице, преди това задължително свалете грима с помощта на лосион или мляко. Не се опитвайте да направите тази процедура с помощта на сапуна – той може да отстрани остатъците от козметиката, но не е предназначен за демакиаж. След като разпените сапуна, го нанесете на лицето, след което отмийте с топла вода. Накрая не забравяйте да тонизирате и хидратирате кожата с помощта на лосион или крем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X