Напишете дума/думи за търсене

Девет неща у дома, които не чистим (а трябва)

Те не са очевидните неща, които почистваме всяка седмица, а всъщност по тях се разхождат толкова микроби, че е добре да променим навика си да ги пренебегваме.

Кухненската гъба

Има няколко начина да се отървете от микробите, които се събират по нея. Или я накисвайте редовно във вода с белина, или я пускайте в съдомиялната машина, или добре напоена, я завъртайте няколко пъти седмично в микловълновата. Разбира се, нужно е и да я сменяте често.

Между уредите

За съжаление тези места са безкрайно много в дома ни – например разстоянието между хладилника и плота, между кафемашината и микровълновата. Там се събират мръсотии и микроби, които трябва да се отстраняват с прахосмукачка и/или с мокър парцал.

Пазарската торба

Тя изглежда нова и чиста като от магазина, но не е. Не забравяйте следващия път, като пуснете пералня, да бутнете и платнената пазарска торбичка за дезинфекция. Още по-добре ще е, ако след това я изгладите.

Рафтовете и чекмеджетата на хладилника

Въобще там, където има храна, се събират много микроби. Затова трябва често да миете с топла вода и сапун рафтовете на хладилника и неговите чекмеджета, особено ако има разсипвани продукти по тях.

Невидимите неща на високо

Това, че не ни избождат очите, не означава, че не трябва да им обръщаме внимание. Събират много прах и мръсотии. Избърсквайте редовно върха на лампите и полилеите, кутиите, които държите върху гардероба си, книгите, които са най-отгоре на лавицата и други подобни предмети.

Малки джаджи

Никога не ви е хрумвало да почистите дистанционното, нали? А то е един от най-мръсните предмети във вашия дом. Други джаджи, на които трябва да обърнете внимание, са телефоните – стационарните и най-вече мобилните, слушалки и др. Може да ги почиствате с мокра кърпичка, но специално с телефоните внимавайте – използвайте я деликатно и не трябва да е много влажна.

Почистващите средства

Да, те също трябва да бъдат почиствани! И да бъдат подменяни редовно. Говорим за четки за пода, метли, мопове и т.н.

Шапки, шалове и ръкавици

Като всяка друга дреха по тях полепват парченца мъртва кожа и микроби. Редовно ги перете в пералнята, ако материята им позволява. Кожените измивайте с подходящия препарат. Може да ползвате и вълнена кърпа без власинки, да я потопите в слаб почистващ препарат и да изтъркате повърхността на ръкавиците съвсем внимателно. Същото може да правите и с кожените якета и други кожени изделия.

Сакове и спортни чанти

Ползваме ги при всяко ходене до фитнеса например, след което се прибираме и хвърляме фитнес екипа за пране, а сака прибираме в гардероба. Но това е погрешно! Ако материята на сака не позволява да се пере в пералня, почистете с влажна кърпа, натъркана в малко сода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X