Напишете дума/думи за търсене

Чистачите у дома също се нуждаят от чистене

От време на време прахолякът трябва да се махне от пердето, да обърнете матрака, да се освободите от паяжините в ъглите.

Преди да се втурнете обаче към голямото чистене, уверете се, че всички домакински помощници са в готовност за това. И чистачите у дома имат нужда от хигиена. За да събират мръсотията, а не да я размножават и разнасят.

Прахосмукачката
Смяната на хартиената торба не е достатъчна. Подменете или почистете добре филтрите, отделете внимание на тръбите и маркуча. Няма начин някоя лепкава мръсотия да не се е загнездила в тях и да не събира прах. Махнете четката, разглобете телескопичната тръба и почистете отделните й части. Прокарайте през тях микрофибърна кърпа или използвайте четката за почистване на бутилки. Ако частите са метални, не се изкушавайте да ги пуснете под струята на душа. Гъвкавият маркуч на прахосмукачката обаче спокойно може да подложите на подобна процедура. Капнете няколко капки препарат за миене на чинии, добавете топла вода, запушете двата отвора с длани и раздвижете маркуча добре. Изплакнете обилно с вода и задължително го оставете да изсъхне напълно преди да включите прахосмукачката отново.

Мопът


Налага се да поддържате хигиената му на ниво след всяка употреба. Ако сте пропуснали обаче да го направите един, два пъти или го държите перманентно върху мокрия под в банята, вероятността повече да цапа, отколкото да чисти, е голяма. Мопът трябва да е винаги сух преди да започнете работа с него. Накиснете го добре в препарат, изплакнете го обилно с вода и го оставете да изсъхне с гъбата нагоре. Най-добре на слънце.

Пералнята


И тя има нужда от основно почистване от време на време. Проверете първо дали филтъра не е задръстен от мърсотия. Дезинфектирайте чекмеджето за поставяне на прах за пране и омекотител. Пуснете уреда без да слагате дрехи в него на програма с висок градус. Използвайте препарат за почистване на перални машини или добавете малко дестилиран бял оцет или белина. След това подсушете барабана и оставете вратичката отворена, за да може пералнята да изсъхне.

Миялната машина


Да, това е уред, който е предназначен да ви помага в чистенето и миенето, но също има нужда от грижи. Сложете малко бял оцет в чаша в празния уред и пуснете машината на най-дългата и високо температурна програма.

Кърпите и гъбите


Най-лесно е да изпратите употребяваните в кофата за боклук и да започнете пролетното почистване с нови. Но ако ви се струва, че в тях има още живот, хигиенизирайте ги преди да се заемете с тежката работа. Някои домакини биха се заклели в метода за почистване на гъби и кърпи в микровълновата. Имайте предвид обаче, че някои гъби имат метални нишки в грубата си част, а това няма да понесе добре на кухненския уред. Опитайте с белина. Разтворете 1/2 чаша от нея в леген с 2 литра вода и накиснете в него гъбите, с които ще работите. Изплакнете след това обилно с вода и ги оставете да изсъхнат. Ако имате съмнения, че цвета на кърпите може да пострада в белината и това ви притеснява, пуснете ги в пералнята на висока температура, но не използвайте омекотител. Той ще се наслои в структурата на кърпите, а след това ще се размаже по прозорците, които смятате да лъснете до блясък.

Е, вече може да започнете пролетното чистене на чисто. Не забравяйте обаче да обърнете внимание и на детайлите, които ежедневно може би пропускате.

Почистете полилея


Особено този в кухнята. Зимата е сезонът на затворените прозорци, а това в комбинация с парното и мазните изпарения от тенджерите и тиганите на котлона вероятно се вижда и с невъоръжено око по повърхността на осветителното тяло. Свалете чашките и ги измийте добре с препарат за съдове. Почистете декоративните елементи и крушките, те също задържат мърсотия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X